Tisztul_A_Visztula Creative Commons License 2025.05.26 0 0 91577

Sokat olvastam vissza, mert idén is megvan az első nagyobb probléma a gyepet illetően. Az előzmény hsz lánc alapján nem zárom ki, hogy a kétszeri egymás utáni tiszta N kiszórás volt esetleg a gond, az kedvezett egy gombafajtának. Ősszel vetettem be először a 34-0-0 arányú Amnitrát, de akkor előtte és utána is 8-11-23-at kapott. Idén ápr. és máj. közepén kb 15g/m2 Amnitrát.

Azaz még 5 g/m2 N fölé sem mentem, tehát egyenetlen elszórás esetén sem lehetett mondjuk 7g/m2 több.

Másfelől volt egy olyan hsz is pár éve, ahol

sza_attila ezt válaszolta:

<<"Van olyan rész ahol már szinte szürke színű a gyep és ha rálépünk ,a lábnyom ott marad és a fűszálak nem egyenesednek vissza"

Ott vízhiányos.>>

Na, ezt a mostani esőzések után elég nehéz magamra is alkalmaznom. Viszont a helyzet az, hogy szürkés a gyep egy helyen, s valóban nem egyenesedik vissza. Lehet, hogy mivel egy fa alatti foltról beszélünk, képes volt a fa gyökere a 40 mm/hét mennyiségű esőből pont ezen az egy kisebb területen ennyit elszívni?

A harmadik opció az, hogy ezen a helyen 10 éve kis tó volt, amit felszámoltunk. Még 4-5 éve is hajlamos volt ez a terület a késő téli és tavaszi időszakban dagonyás lenni. Ekkor fogtam egy 2 m hosszú vastag fémrudat, amivel rengeteg munka után elmondhattam, hogy vsz elég sok helyen átszakíthattam a kis tó medrébe lerakott fekete vastag fóliát. Közben kiderült, hogy a kis tó felszámolását végzők elég barbár módon bedobtál a termésköveket a tóba, azaz még azokat a köveket is gyakorlatilag aprítottam. Utána nem is jött vissza a vizesedés. Lehet, hogy a fűszálak gyökérzete elért erre a szintre, s most fulladoznak? Vagy ilyet nem tud, mert van annyi  oldalgyökérzet, hogy az árnyalja a dolgot?

Szóval gomba vagy vízhiány vagy fulladás?

Előzmény: Samubá (90568)