Törölt nick Creative Commons License 2000.07.12 0 0 80
Gomba savanyúság Hajdú Mihály receptje szerint

Az alaposan, több lében megmosott, cikkekre vágott gombát forró sós vízbe helyezve 5-10 percig főzzük, majd lecsugatjuk.
Közben vöröshagymát vékony karikákra vágunk, 2 kg nyers gombához kb. 20 dkg-ot.

Savanyúlé:
2 l vízhez:
4 dl 10 % ecet (lehet tárkonyos ecet is)
4 dkg só
8-10 dkg cukor
1 dkg szalicil v. náriumbenzonát (ebből egy kávéskanálnyi)
Fűszerek, ízlés szerinti mennyiségben:
borókabogyó
baérlevél
koriandermag
mustármag
esetleg + kapormag ha van

Az egészet jól összefőzzük, majd a gombát üvegekbe rakjuk.

Egy sor hagyma
egy sor gomba rá
egy sor hagyma
(az üveg tetejére hagyma kerüljön)
díszíthetjük: tárkonyággal és kemény csipkebogyóval.

A forró fűszerezett levet (fűszerekkel együtt) az üvegekbe öntjük, s azonnal száraz dunsztba helyezzük.

Nagyon sokáig eláll!
Különböző sült húsokhoz különlegességként ajánlom.

Jó étvágyat kívánok!