bunor Creative Commons License 2000.07.11 0 0 127
Halihó!

MunkahelyEK? Goldie, Te túl sokat tartasz rólam... :-)

Naszóval. Úgy látszik, a másik végletet képviselem, mert én még az elsőnél tartok, idestova négy éve (még kimondani is borzasztó), kezdek nagyon bebetonozódni, miközben például a negyedik vezérigazgatómat "taposom" (az ideiglenesektől most eltekintve). Hozzájuk képest nyugdíjas állás az enyém.

Gyakorlati tapasztalatok? Abból kiindulva, hogy kőkemény ipari szféra, a műszaki dominancia mellett elhanyagolható a gazdasági ismeretek fontossága. És ez teljes egészében áthatja az itteni légkört. Bár kétségtelen, hogy történnek látványos próbálkozások ennek megváltoztatására, de nagyon hiányzik az a gazdasági véna, ami az egyetemen magától értetődően adott volt. Ahogy már mások is említették az adekvát információ megszerzésének problémáját (információ = hatalom, így hát görcsösen ragaszkodik hozzá a birtokosa), itt még egy másfajta szemléletmóddal is meg kell birkózni. Tisztelt - főleg banki, pénzügyi szférában dolgozó - kollégák mennyire szembesülnek efféle mentalitással?

Csatlakozom azokhoz, akik a munkakörük ellátását Közgáz diploma nélkül is megoldhatónak tartják. Ez tényleg egyfajta szűrő, és legfeljebb annyit mutat, hogy az illető bizonyos dolgokat önállóan is meg tud oldani, és rendelkezik valamekkora intelligenciával. Aztán úgyis minden élesben dől el.
Az egyetem annyiban jelentett sokat, hogy megtanított árnyaltabban látni a világot, hogy különböző dolgokat különböző aspektusokból is tanulmányozni kell. Hátránya, hogy túl univerzális emberkéket szerettek volna faragni belőlünk, az orvosi ismereteken kívül szinte mindent lehetett tanulni, legyen szó akármilyen tudományágról. Ez sokszor csak nagyon felszínesen sikerült, így most mindenhez konyítunk valamennyit, de közel sem annyit, mint amennyivel bizton megállhatnánk a lábunkon. Ráadásul az ismeretek nagy része pár év alatt tökéletesen elavult ill. frissítésre szorul, lsd. gazdaságpolitika c. tárgyak. Ehhez pedig rengeteget kellene olvasni, szinten maradni, ami az inspiráló közeg híján lassan ellankad...
Pont ez a közeg volt az, ami miatt érdemes volt az egyetemre járni, rengeteg értékes és érdekes emberkével lehetett megismerkedni.

A munka, amit végzek, afféle kontrolleri, portfolió-elemzői, és elég sűrűn használom a számvitelt (5. év második félévében szigorlatoztam, azóta is áldom az eszemet érte). Bizonyos movápü-s ismeretekre is szükség van (legalábbis alapszinten, úm. annuitás, díj-kalkulációk), plusz kénytelen voltam megtanulni gépírni, mert ha itt valami "anyag"-ot el kell készíteni, akkor az prompt kell, és nincs idő szteppelni a billentyűzet mellett...

bn

Előzmény: GoldenEye (125)