aszora Creative Commons License 2000.07.11 0 0 19
Én is módosítanám a választási rendszert, de nem ilyen irányban. Vagyoni, muveltségi cenzus bevezetése nem jó ötlet. Régen, a rendi gyulések idején megtehették, hogy az ország érdekét is figyelembe vegyék a küldöttek, hiszen a gazdaság alapja a mezogazdaság volt, elidegeníthetetlen birtokokkal pedig a jövedelmeik kevésbé függtek a politikai döntésektol, max a kiadások (adók). Akkor is felemás rendszer volt, de stabilabb. Ma viszont minden sokkal képlékenyebb, egy-egy politikai döntés nyomán vagyonok keletkezhetnek vagy úszhatnak el, ezért egy ilyen rendszer sem garantálna személyes érdekektol mentesebb politikát. Az iskolázottságot inkább növelni kellene kötelezo, magasabb színvonalú állami oktatással, nem pedig kizárni embereket a közéletbol.
Az én javaslataim: közvetlen elnökválasztás (nem jelentene prezidenciális berendezkedés, mert az elnök hatásköre az alkotmányban rögzített). A jelenlegi rendszerben az elnök inkább a parlamenti többség meghosszabbított jobbkeze, esély sincs kiegyensúlyozottságra.
Másik: csökkenteném a listás képviselok számát, és ezzel az egész parlament létszámát. Persze minden pártnek szüksége van hu pártkatonákra a háttérben, de nem ilyen arányban!
Ha a képviselok nagyobb részének kellene megküzdenie egyéni választókörzetben, akkor a ppártkötodés mellett valamivel nagyobb szerepet játszanának az egyéni kvalitások, rátermettség. A parlament pedig kisebb létszámmal is muködne, a döntéseket úgyis szakértok készítik elo a háttérben, kevesebb ember szidná egymást nyilvánosan és még kevesebbe is kerülne az egész.
A vagyonnyilatkozatokról most készül a javaslat (elobb kellett volna), ha pedig valaki hiányzik az ülésrol, az kokeméynen megbüntettetném...
Egyelore ennyi