bastyaelvtars Creative Commons License 2000.07.10 0 0 11
A választójog korlátozása - amellett, hogy lehetetlen lenne beadni a népnek és a világnak is - szerintem is rossz ötlet. Lásd AmBesten példáit. És ha végzettséghez kötjük? Az mit garantál? Attól, hogy valakinek van diplomája, még lehet gazember, akarhat rosszat másnak vagy akarhat előnyökhöz jutni mások kárára. Ez tényleg a középkor lenne, ne térjünk vissza oda.

AmBesten:

Igen, ma már nagyon jó teszteket tudnak mindenfélére kitalálni, nem véletlen, hogy komoly vállalatok alkalmazzák őket, és rettentő jól meg is fizetik. Lehet, hogy politikusi pályára még nem nagyon vannak, de ez is csak szándék kérdése, a módszerek megvannak hozzá.

Hogy mit lehetne mérni?

Hát én mondjuk egy őszinteségi teszttel kezdeném a sort. A poligráfos vizsgálatra alapozva biztos vagyok benne, hogy kiváló teszteket lehetne készíteni. De olyan tesztek is vannak, amelyek az alapján mérik az igazmondást, hogy nagyon sok kérdésre nagyon gyorsan kell felelni, és a kérdések többször, több formában megismétlődnek. Aki hazudik, az gyakran eltérő választ ad ugyanarra a kérdésre.

Egyébként sokkal nagyobb súlyt helyeznék az efféle személyiségtesztekre, mint a szakmaiakra. A szakmai teszt lehetne akár néhány általános IQ teszt és műveltségi, tájékozottsági teszt.

Aztán lehet mérni az érzelmi IQ-t, amiből kiderül, hogy az illető mennyire önzetlen vagy éppen mennyire kapzsi, harácsoló stb. Persze mondom, a komoly tesztek, amikért súlyos pénzeket kérnek a pszichológiai intézetek, nem olyan egyszerű kis kérdőívecskék, amin bárki azt hazudik magáról, amit akar, hanem elég rafináltak.

És mondom, ez csak a "csomag" egyik része lenne, ugyanilyen fontos lenne az előélet feltérképezése, ami ma elvileg a média dolga, az meg ugye tudjuk, kinek a zsebében van.