AmBesten Creative Commons License 2000.07.10 0 0 10
bastyaelvtars

Ötleted megmozgatta a fantáziámat. De azért tudod ugye, hogy sok ebben még a kidolgozatlan elem?
Tehát csak az indulhatna egy képviselőválasztáson, aki sikeresen kitöltött mindenféle teszteket stb. Én a tesztek világában nem vagyok járatos, ezért csak halkan kérdezem meg, létezik olyan teszt, amellyel hitelesen mérni lehet egy ember hozzáértését, tenni akarását, tisztességét, rátermettségét? Attól tartok, ilyen nem létezik!

Hozzáértését de mihez is? A frakciózáshoz, a lobbizáshoz, a politikai beszédek elmondásához? És valamennyi általad felsorolt, amúgy kívánatos emberi tulajdonságokon végig lehetne így menni......

Egy vállalat irányításában valószínüleg egyértelműbben azok az érdekek amelyek mentén a menedzsernek döntenie kell.

Messire:

Boros Péter gondolatai nem újak.
1945 előtt a magyar választási szisztéma olyan volt, hogy vidéken nyílt szavazással kellett választaniuk az embereknek. A csendőr, a pap, a helyi közigazgatási tisztviselők tudták, ki kire szavazott. Hát bizony ez könnyen megfélemlítő lehet.
Az első világháború előtt pedig csak azok szavazhattak, akiknek az adója elért egy bizonyos nagyságot, ill. az iskolai végzettség is számított. Például az 1870-1890-es évtizedekben - ezt konkrétan tudom - egy-egy képviselői hely elnyeréséhez elegendő volt egy-egy választókörzetben kapott 1500-3000 szavazat. Hát ez bizony nem sok! Örülnének bizony a mai képviselők, ha ennyivel lehetne nyerni!

De vajon, mit gondolnál arról, ha ma egy hasonló vagyoni cenzussal korlátoznák a választási jogunkat? Én fel lennék háborodva. De hát ilyesmi senkinek sem fordul meg a fejében! :-))))