bastyaelvtars Creative Commons License 2000.07.10 0 0 topiknyitó
Jóreggelt!

Rájöttem, hogy a világ demokráciáiban jelenleg alkalmazott választási rendszerek rosszak. A törvényhozásba való bekerülés feltételei közt távolról sem szerepelnek olyan alapvető személyiségjegyek, mint hozzáértés, tisztesség, tenniakarás, rátermettség. Ehelyett a jelölt esélyeit kizárólag az szabja meg, hogy mennyi pénzt tud (ő vagy pártja) a kampányra, a médiára áldozni. Mivel ezeknek a pénzeknek a jelentős része korábbi sötét ügyekből származik (olajszőkítés, tocsikolás, korrupció stb), így a jelenlegi választási rendszer valójában épp a tisztességtelen személyeket segíti helyzetbe kerülni.

Mindez persze még csak a spanyol viasz. Azonban szeretnék megoldást is javasolni:

Egy ország gazdaságának irányítása hasonlatos egy világvállalat gazdaságának irányításához. A világvállalatok még sem választások útján alkalmazzák vezetőiket, hanem teljesen más módszereket alkalmaznak:

- referenciák kérése
- tanulmányok figyelembe vétele
- IQ tesztek, pszichológiai tesztek, rátermettségi tesztek iratása

Kérdésem az, hogy az ország vezetőinek kiválasztásakor miért nem alkalmazunk hasonló módszereket, akár a hagyományos választási rendszerrel keverve (pl. csak az jelöltetheti magát a választáson, aki a fenti és hasonló teszteket pozitív eredménnyel végzi el.)

Van-e bármiféle kivetnivaló ebben a javaslatban? Ha nincs, miért nem ezt alkalmazzuk? Ti milyen egyéb szempontokat foglalnátok bele a kritériumokba? És még ami belefér.

Várom a válaszokat.