Ghanima Creative Commons License 2000.07.10 0 0 11
Nagyon hangosak. :-(((((((((((
A földalatti ráadásul az állomáson állva is hangos, iszonyú csikorgás után ér be a Vörösmarty térről a Deákra, majd onnan a Bajcsyhoz.
A metró kék vonalán a leghangosabb rész a Kálvin tér és a Ferenc körút között van, aztán jön a Felszab-Deák tér viszonylat, de igen hangos a Nyugati-Arany J. u. szakasz is. Az is elég zajos, amikor a KöKi-től lemegy a föld alá a Határ útnál.
A vörösön a leghangosabb a Batthyány-Moszkva tér közti rész szinte elviselhetetlen, de a Kossuth tér-Deák tér is jó hangos tud lenni.
Én mindig befogom a fülemet ezeknél a részeknél, és csodálkozom, hogy mások csodálkoznak rajta... Valahogyan még mindig nem ült be általában az agyakba, hogy a zaj is lehet környezetszennyezés, méghozzá olyan, ami a többinél gyakorta sokkal közvetlenebbül, észrevehetőbben károsítja a szervezetet.
Mivel nem vagyok szakértő, eddig én azt gondoltam, hogy a kanyaros részeknél erősödik fel a zaj jellemzően, meg hogy talán "elkoptak" a kerekek... :-)), de ezek szerint a lejtők meredeksége (is) ludas. Viszont, ha jól tudom, a meredekségre más okok mellett a bp-i altalaj helyről-helyre eltérő minősége miatt is van szükség :-((

üdv,
Ghanima