prb Creative Commons License 2000.07.07 0 0 95
Hi bakibebi!

Végigolvastam a cikket. Néhány megjegyzés:

"A vásárlók arra várnak, hogy lejjebb menjenek az árak, állami támogatások és hitelek igénybevételét fontolgatják, az eladók viszont a nyári uborkaszezon végéig nem engednek az árakból."

Ha a vevők ezt fontolgatják akkor az "uborkaszezon" hivatalos vége után miért fontolgatnának mást hirtelen?

"Kevesebb a befektetési céllal vásárolt ingatlan, és így hirtelen esett a piaci aktivitás - mondta."

Ez nem jelent mást mint, hogy kevesebben keresik az ingatlanközvetítőket vételi szándékkal.

"A lakások harmadára még mindig igaz, hogy az inflációt meghaladó mértékben emelkednek négyzetméteráraik."

Talán csak ez az a kis rész ami korszerű, könnyen kiadható, eladható.

"Nagyon sok új lakás épül ma, lényegesen több, mint egy évvel ezelőtt. A lakásvásárlók is inkább reális árú, újonnan épített lakásokat keresnek, és a befektetők is szívesebben fektetik új lakásokba a pénzüket"

Erről beszéltem én is.

"ha többen akarnak új lakást venni, több lakás épül majd"

Ezt nem kell kommentálni.

"Az árak újabb robbanásához vezethet az is, ha a hazai befektetők és bankok a portfoliójukban nagyobb szerepet szánnak a tőzsdéhez képest biztos, de lassan megtérülő befektetésnek számító ingatlanpiacnak. Kepecs Gábor, az ÁB-Aegon Biztosító vezérigazgatója fontosnak tartja, hogy az ingatlan legyen az a "harmadik láb", amin egy befektetési csomag nyugszik."

Hát ez azért nem semmi. Az első mondat ellentétben áll az előző bekezdéssel. A befektetés és a biztos szó kizárja egymást. Befektetni csak a bizonytalanba lehet. Ha egy befektetést mindenki kisebb kockázatúnak ítél akkor csökken a befektetéssel elérhető haszon. Ez történt az ingatlanpiacon.
Kepecs Gábor vajon hány lakást vett az elmult években? Egy bank vagy biztosító használt lakásokat fog venni és kiadja azokat? Ezt nem hinném.
Szerintem a tőzsde kevésbé kockázatos mint az ingatlanpiac. A tőzsdei cégekkel kapcsolatban számtalan információhoz lehet jutni, míg az ingatlanpiacra ez nem igaz. A tőzsdei áresés a sok és könnyen hozzáférhető információ és nagy likkvidítás miatt követkett be. Nameg a tulzott várakozások miatt dehát ettől miért pont az ingatlanpiac lenne kivétel.

"Az európai uniós csatlakozás ugyancsak fokozhatja a lakásvásárlás iránti érdeklődést."

És miért? Ide akar költözni a hamburgi befektető? Nem, megveszi és majd kiadja és az előző hozzászólásomban leírtakat fogja mérlegelni. Ha fogja.

"A magyar lakásárak azonban valószínűleg hosszú ideig még a csatlakozás után sem érik utol a nyugat-európai árakat."

Igen, mert a jövedelmek sem fogják utolérni, és a kamatozó értékpapírok hozamai sem fognak látványosan tovább csökkenni. Már nincs hova.

Előzmény: bakibebi (94)