Hermelin Creative Commons License 2000.07.06 0 0 41
Kedves Szombatos!

Olyan témát vitattok, amit jómagam nagyon sokáig nem értettem, homály fedte előttem.

Engedjetek meg nekem ehhez egy hozzászólást, mivel számomra mindig is érdekfeszítő volt, s mivel szerettem volna tisztán látni, tanulmányoztam, kutattam utána nem keveset.

Itt már réges-régóta a lelki Izraelről kell tudnunk (és ezek között természetesen testi leszármazottak is minden további nélkül lehetnek, akik a Krisztus hitével bírnak és életükbe befogadták a Megváltót).

Világos előttünk az "Izrael" név jelentése: Jákób sem az ábrahámi leszármazás alapján kapta e nevet, hanem mert "küzdöttél Istennel és emberekkel és győztél". Isten harcosa, Isten győzője (...) a jelentése. Tehát: abszolúte szimbolikus, lelki értelmű.

A 12 törzs a földön élő emberek jellemtulajdonságainak a 12 féle alap-ábrázolását hordozták. Amilyen szörnyű tud lenni Istentől elrugaszkodott mivoltában az ember, épp olyan szép lehet Istennel, a másik oldalon, lásd a 12 alapkő drágaköveinek jellemző tulajdonságát Isten városában. És az mind beépíthető oda. Ebből a 12 alapjellemből ágazik-bogazik aztán még a szélsőségek felé, de alapvetően Jákób 12 fiában megtalálható épp úgy az egész elbukott emberi faj jellemábrája, mint ahogy a megtérteké is.
Ennek alapján lehetne talán firtatni a 12-es számot.

Én nem hiszem, és tőlem távol áll az olyan elvont és túlgondolt, túlmagyarázott számszimbólum-magyarázat, amiket itt ez ügyben olvastam, kivetítve a 144000-ig, valamint azok szerepét tekintve az eddig olvasott eszmefuttatást. Úgy vélem, ez már itt erősen keveredik a közönséges számmisztikával, és ezzel a kifejezéssel senkit nem akarok megsérteni. Hisz a labda fel van dobva, számokkal és értelmezésekkel kell megküzdeni. De nem vagyunk ebben sem sem magunkra hagyva, sem pedig a pogány számmisztikusok kaptafáihoz kényszerítve.

Nem mernék olyan kijelentést tenni, hogy kristály tisztán letisztult, tökéletesre csiszolt a kép, ameddig eljutottam, de a rendelkezésemre álló irodalom (Szentírás, Bibliai kommentár és Jelenések magyarázata) alapján a következőket értettem meg:

Az üdvözülendő megszámlálhatatlan nagy sokaság azokból tevődik össze, akik Ádámtól az Ószövetségi és az Újszövetségi korszakokon át a vég idejéig Istenhez és az Ő törvényéhez való hűségük alapján Krisztus által az örökélet kegyelmében fognak részesülni, örök életet fognak nyerni. Ezek az a nagy tábor, akik nem ismerték a harmadik angyal üzenetét, nem küzdöttek ezen üzenet felismerése alapján a fenevad, annak képe és bélyege ellen, aki az Isten törvénye, az igazság, az evangélium ellen sorakoztatja fel hatalmát, hazugságát, és csodatévő erejét. Ezért nem képezhetik - a 144000 részét.
A 144000 az, aki az utolsó időre teljes mélységében kibontakozó isteni igazságokat felismerik, megértik és ahhoz szabják életüket és reménységüket.
Erre az időre egyik oldalon kiteljesedik és felragyog Isten minden igéje, másik oldalon kiteljesedik és tombol a hazugság, csalás, ámítás, lelkek altatása és azok üldözése, akik minden ezek ellenében hűségesen kitartanak az igei elvek mellett. Ez a Great Controversy. Itt van a szentek békességes tűrése és hite.

Különbségek a kétféle üdvözülendő sereg között, mely különbségek bizonyítják, hogy a két sereg nem egy és ugyanaz:

1. A 144000 kezében Istennek hárfáit látta János apostol. Jel. 15:2, 14:2.

2. A nagy sokaság kezeiben pálmaágak voltak. Jel. 7:9. 1.

1. A 144000-t János apostol a Sion hegyén látta, "elkülönítve szent szolgálatra." Jel. 14:1., 7:13-15.

2. A nagy sokaság letelepszik az Isten ítélete és ígérete által megtisztított és újjáteremtett földön. Ésai. 65:17-25. 1.

1. A 144000 abban a korszakban élt és él, amikor hallotta és hallhatja a harmadik angyal üzenetét és a szombatreform munkáját, a törvényen ejtett törés helyreállítására küldött felhívást, Krisztusnak a Szentek-szentjében megkezdett, értünk, emberekért folytató közbenjáró, főpapi szolgálatát.

2. A nagy sokaság részben nem érte meg ezt a korszakot, illetőleg akik megérték (napjainkban is), azokhoz nem jutott el, v. nem jutott _m é g_ el, és így nem ismerték(hették) meg a harmadik angyal üzenetét.

1. "Az emberek közül vétetnek meg", azaz, a 144000 jelenleg már nem élő, hanem elhunyt tagjai Isten szavára (Jel. 16:17-18.) az ún. r é sz l e g e s feltámadás alkalmával (Dán. 12:2.) feltámadnak, és egyesülni fognak majd az élő testvéreikkel.

2. A nagy sokaság Krisztus eljövetelekor, Krisztus szavára fog feltámadni (1.Thess. 4:16., 1.Kor. 15:50.51.) Ez lesz az igazak á l t a l á n o s feltámadása, halhatatlanságba öltöztetve. Ez az "első feltámadás".

Ugyanekkor fog a 144000 hirtelen, egy szempillantásban elváltozni (1.Kor. 15:52.), és Krisztussal együtt az égbe ragadtatni.

A 144000 kiválasztott nem valami "önjelölt elitcsapat", hanem maga a lelki Izrael (s akik között természetesen van testileg leszármazott izraelita is, amennyiben Krisztus hitét vallja). Nem magukat választják ki, s nem is Istennek valamiféle különleges főúri allürje, vagy ilyen, v. olyan speciális ismeretlen és kiismerhetetlen "kedve", hanem kiválasztja őket az Isten igazságához való hűséges ragaszkodásuk, de amint fentebb írva van, ők az üdvözülendőknek az a fajta tábora, akik "megküzdöttek" a fenevaddal, és annak bélyegét nem vették/nem veszik fel sem kezükre, sem homlokukra, hanem az ő homlokukon az ő Istenük neve van írva.

Én ezt így értettem meg, és ez alapján az a meglátás uralkodik felettem, hogy ebben a sok-sok meglepetéssel szolgáló időben senki nem kerülheti ki ezt az elkövetkező súlyos de nemes harcot Krisztusért és az Ő igazságáért, akik az Ő zászlója alatt sorakoznak. Én vágyom közöttük lenni, mivel megéltem, és megértettem az utolsó időre szóló hármas angyali üzenetet.

Üdvözöl: Hermelin

P.S.:

Kedves Szombatos, én valamikor (talán áprilisban?) küldtem neked egy e-mailt. Számomra fontos lett volna, hogy válaszolj. Nem feltételezem, hogy szóba sem álltál a levelemmel, inkább azt sejtem, nem kaptad meg.
Kérlek, ha lehet veled levelet váltani, írd meg nekem ebben a topicban, vagy küldd el a tutti e-mail címedet az enyémre. Él.
Szia

Előzmény: Szombatosok (40)