Kis történet, hogyan lett az olcsó drágább, hátha másnak még nem késő.
A Jaff Holz-nál szoktam vásárolni főleg. A reálisan árazott vörös tölgy elfogyott, a "sima" extraorbitális drága lett. Rápróbáltam a Tölgyfatelep-re, jókat hallottam róla. Webshop: van vörös tölgy, ok. Szeretem ezt a fát, beltérre még jobban is tetszik, mint a kocsányos. Ára is kedvezőbb. Biztos, ami biztos, gyors telefon: igen, van osztályon felüli és I. oszt. is, bőven.
Oksa, rászánok egy napot, utánfutóbérlés, kalandtúra Budapest legátellenesebb végén is túlra, autópályabérlet, mittudomén.
A főnök nagyon kedves, segít, lepakolja a vörös tölgyet: pár selejtes darab, mennyisége is, minősége is kevés.
Na , akkor kellett volna hazamenni. De, ha már ennyit beletettem: nézzük a tölgyet, van szép, jó áron. Ok. Pakoljuk a rakatokat, hááát... Én is húzogatom a számat, a főnök is, hogy mit válogatok már ennyit.
Na, de elárulja a tutit, van még egy rakat, I. oszt., ára is ok. Na, azt még átválogatjuk. Nem igazán tetszik, de nem is vészes. Látom a hibákat, de úgy vélem, kiadja. Mivel kiszedtem a legszebbeket, egy részét ő OF minőségnek látja és számlázza. Még magyarázom az igazamat, ő is a magáét. Egyre gyűlik a tömeg, nő a nyomás. Komolyan gondolkodom, hogy lepakolom az egészet, de meggyőzöm magam, hogy ekkora mennyiségből biztos kijön , amit akarok. Van szép része mindegyiknek. És az ár így is kedvezőbb.
Otthon aztán jön a kínlódás, 2m-es hosszban nem lehet kivenni belőlük szinte semmit. Vagy nagy göcs, vagy bél, vagy szijács belelóg, Esetleg pont ott repedt. Ránézésre sokkal jobbnak tűnt. És a slusszpoén: sajna a legszebb darabok derekán szúette részek, a stáflifáktól átfertőződhetett.
A legrosszabb részeket egyben kivágtam, ezekből persze már nem lesz 2m-es darab. És még először azt kérdeztem, hogy meg merjem-e csinálni teli deszkákból. Most örülök, hogy valahogy össze tudom táblásítani... Jóval több munka, maradék kb nem lesz, pedig számítottam rá.
Na, csalódás. És csak magamat hibáztathatom, spórolós puhapöcs voltam, megjártam.
És az árak: Jaff Holz: 915e/m3 bruttó
Tölgyfatelep: 570-780.
Az OF vörös tölgy kb 550 lett volna.
(És itt nem a két fatelepet akarom elsősorban minősíteni. Lehet, hogy egyszeri történet, akár fordítva is történhetett volna, másnak lehet szerencséje Ecseren is nyilván, biztos nem véletlenül dicsérik sokan.)