dekany729 Creative Commons License 2025.03.28 0 0 48721

Sziasztok!

Leírnám a problémám, hátha valaki találkozott már ilyennel és tudna segíteni. Bosch Condens 3000-es kazán üzemel nálunk, ami ellátja a  padlófűst, és előállítja a melegvizet amihez van egy 120 literes tárolónk. Alig több, mint 1 éve üzemel a rendszer. A szobatermosztát fixen 21 fokra van állítva.A meleg víz ellátással nincs problémánk.

Mostanában sajnos egyre gyakrabban előfordul, hogy arra kelünk fel, vagy arra érek haza munkából, hogy nem megy a fűtés. A termosztát vezeték nélküli, érzékeli a hőmérséklet csökkenést és kapcsolja is a kazánra kötött vevőegységet, (folyamatosan világít a visszajelző a termosztáton) viszont a kazán csak zúg, de nem világít az égőüzem lámpa és nem keringeti ki a melegvizet a fűtéshez.

A kazánon 2-3 állásban van a fűtéskör előremenő hőfoka állítva. Ez kb 45 fokos előremenő. Ilyenkor ha kikapcsolom a kazánt majd vissza be, néha használ és szépen feláll a rendszer és elkezd melegedni az előremenő cső. Viszont ez nem mindig működik. Hiába van 60-80 fokos víz is a kazánban, a termosztát már rég kapcsolt, de nem keringeti ki a vizet. Órákat csak zúg. Volt olyan, hogy ment a kazán rendesen és közben letekertem 2-esre az előremenő szabályzót és azzal meg is állította a kikeringetést, ellenben felfűtötte 85 fokig magában a vizet. Szóval nem tudom értelmezni a működését. A szivattyúk működnek.  https://youtube.com/shorts/gGyPbn2LgGo?feature=share

Továbbá olyat is produkál, hogy ütemesen dübög, kattog. Ez picit félelmetes :) Erről készítettem videót is: https://youtube.com/shorts/XcAZ2Aj2xqY?feature=share

Váltószelep lett cserélve benne, de az nem oldotta meg a problémát. A hivatalos szerviz a kazánban nem talál hibát. Ő a fűtésrendszerbe épített valamelyik visszacsapó szelepre gyanakszik. Ugyanakkor furcsának találom, hogy ha ilyen jellegű lenne a hiba akkor az folyamatosan fennállna, az újraindítás miért tud néha segíteni.

Bocsánat a hosszú írás miatt, de már nagyon tanácstalan vagyok.

Köszönöm, hogy elolvastad és nagyon köszönöm ha segíteni is tudsz.