kitadimanta Creative Commons License 2025.03.27 0 0 5048

"1 : De figyeltem már képzeld és a kisgyerek  a "rendes beszéde"  előtt már hablatyol.  Megjegyezném hogy már ez a hablatyolás is bőven több hangosan történik meg és összefűzötten,"

Nem lehet összefűzött, mert akkor beszélne, és nem érthetetlenül hablatyolna. Hangokat próbálgatja, többnyire ugyan azt a hangot.

"2: Az a dolog lényege, hogy akár egy madár is képes leutánozni a többhangú  szavainkat és a természeti jelenségeket.  De te az emberből ezt nem nézed ki bezzeg,  ez elég felháborító szerintem.))"

Háboroghatsz ahogy akarsz, egy főemlőst nem tudsz megtanítani három hang kiejtésére, akár mit is csinálsz. Márpedig ők jóval közelebb állnak hozzánk, mint egy papagáj.

"De nagyon jól tudod hogy nem erről beszéltem.  Arról beszéltem hogy ez az egyhangos mivolta ellenére sem lett semmiféle ősgyök, mert  alig néhány szó képződött belőle."

Az ősgyök mivoltát már önmagában az is igazolja, hogy ez az egyhangú szó létezik, ráadásul gyökként is megtalálható.. Mindezt nem befolyásolja, hogy hány darab szónak a gyöke.

"Tehát a madaras példámat elintézed annyival hogy ösztön  és kész.   Aham, csak attól még mert megnevezed,  még nem magyarázod meg a jelenséget.))"

Mit kell ezen magyarázni? A madarak sokféle hangot képesek kiadni, különösen az énekesek. Ez a képességük nem azt jelenti, hogy beszélni tudnának, csupán azt, hogy így hívják fel magukra a figyelmet. Az a menő közülük, aki jobban cifrázza, jobban tudja a környezet hangjait utánozni, nem csak az emberét, hanem tárgyak, más állatok hangját is.

"Amúgy meg a nyelvi készségünk  az szerinted nem lehet ilyen? ))...   Dehogynem, az ugyanúgy lehet genetikailag kódolt."

Nem, nem lehet ilyen, mert ahhoz érteni is kell a hallottakat, és ki is kell tudni ejteni azokat a hangokat, melyek saját gondolatokat közvetítenek. A madár sem nem érti a hallottakat, sem nem tudja a saját gondolatait emberi hangokkal közvetíteni. A madár egy magnóhoz hasonlít, amelyről visszahallgathatod azt, amit korábban mondtál neki, de beszédre éppúgy nem képes, mint a papagáj.

A papagájnál a beszéd képessége nincs kódolva, csak az a lehetőség, hogy hangokat tudjon utánozni.

Az embernél a beszédhez (hangok megértéséhez, a hallottak gondolattá alakításához - dekódoláshoz - valamint a saját gondolatok kódolásához - a hangok kiválasztásához ill. sorba rendezéséhez ) erre alkalmas agy szükséges,

Előzmény: Igazság80 (5038)