kitadimanta Creative Commons License 2025.03.25 0 0 5031

"1: Hoztam rá példát mikor a kéthangos  lesz egy.))     A CSÖRGŐ  meg CSÖRÖG + Ő a képzése."

Csupán azt nem tudod, miért CSÖRGŐ és miért nem CSR-ÖG-Ő... - Nem rövidítés miatt.

A gyök: CSÖR. Ugyan ez gyakorító képzővel CSÖR-G. Ezt kissé nehéz kiejteni, ezért egy magánhangzó került az R és a G közé: CSÖR(ö)G.

A CSÖRGŐ esetében nincs kiejtési nehézség, ezért az (ö) hang elmaradt, mint minden olyan szónál, ahol a G hangot magánhangzó követri.

Lásd még CSÖRGE, CSÖRGET, CSÖRGÉS, CSURGÓ, stb...

"2: Az 1211-es példa  HUUUS  már a HŰVÖS szavunk"

Megint nem gondolkodsz, csak kötöd az ebet a karóhoz...

Ugyanabban az évben a HUUUS szót HIUS-nak írták. Nincs benne V betű.

A HUUUS szóban a középső U inkább W, ami közelebb áll az U-hoz.

Miután hallomásból írtak, így  nem W-t tettek a U-k közé, hanem - ahogy hallották - U-t.

Abban egyetértek veled, hogy abban az időben összevissza írtak mindenféle sületlenséget, de nem volt más választásuk, mert egy sokkal szegényesebb abc-vel kellett leírni olyan magyar szavakat, amelyben a hangokat ezzel a hiányos betűkészlettel csak találomra, betűkombinációkkal lehetett papírra vetni. Ezt pedig minden író a saját elképzelése szerint tette, mivel nem volt kialakult (kibővített), általánosan elfogadott betűkészletünk.

"A W is  folyton átver itt téged,  ugyanaz a V a HŰVÖS szóban is"

Nem engem ver át, hanem téged, u. Te ragaszkodsz körömszakadtáig olyan sületlenséghez mint: "Egyébként ezredjére is és újra :  A DUPLA W  hang azért van így nevezve mert  KETTŐ V , vagyis VÉ eredendően "

Pedig már egy párszor belinkeltem neked az IPA  W kiejtését:

"W   Zöngés labioveláris (ajak-hátsószájpadlás) közelítőhang)     Angol: wow     Hasonlóan a magyar augusztus szóban az u-nak felel meg."

De téged ez egy kicsit sem érdekel... Nálad a W=V+V és kész...

Előzmény: Igazság80 (5025)