B18650
2025.03.20
|
|
-3 2
68994
|
Két teljesen eltérő felépítésű rádió. Az IC-7300 egy akkor a végletekig olcsón kihozott direkt konverziós SDR, ami remek paraméterekkel rendelkezett tíz éve, nagy durranás volt az ár/értékénél fogva. A számítási kapacitásán, hangján kicsit meglátszik az ára. Érzékeny, de kicsit zajosabb az FTdx-10-nél, a gyenge állomásokat itt-ott nehezebben húzza ki a zajból, más állomások alól. Hacsak valami nagyon erős sávok közti jel vagy közeli rádióamatőr adó túl nem vezéreli, nincs vele gond, szerethető. Én egyébként inkább az iCom-októl idegenkedem, bár nem mindegyiktől. Igazából mindegyik nagy amatőr gyártó (is) kitolt már jó néhányszor igen alaposan a vevőivel, régen is.
Viszont hosszú-hosszú idő után nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy ne (csak) a szolgáltatásokat, hanem az alapvető paramétereket fejlesszék-javítgassák az éppen elfogadható minimum nyújtása helyett. A zöldségeket persze el kell engedni a fül mellett, mint amikor egy hangszóróval és hangfrekis varázslattal (...) akarnak érdekesebbé tenni egy rádiót. Amiről az amatőrök is tehetnek; meg lehet figyelni, hogy minden másról több beszélgetés folyik, mint a konkrét műszaki tartalomról, pedig hangszóró ide vagy oda, az a bizonyos rádió is remek lett. Valamilyen szinten ma is elég jól meg lehet érteni a rádiók működését a bonyolultságuk ellenére is, csak akarni kell. És azokból következtetéseket lehet levonni az egyedi helyzetekre: ki milyen üzemmódban, mire használja leginkább a rádióját stb.
Szóval a jó alkatrész most is drága, talán nem az általános színvonal emelkedett meg ennyire, merthogy ez az FT az asztali rádiókhoz viszonyítva szintén egy elég olcsó hibrid rádió H-Mode (kapcsolgatós, modern, analógnak már kevésbé mondható) első keverővel, hangfrekis A/D átalakítóval és roofing szűrőkkel, aminek a vevője mégis a listák elejére katapultálta magát... Érdemes megnézni, hogy árban a hányadik helyen áll... A 7300-as nagy port vert fel, de az FT ma szerintem izgalmasabb cucc. Engem még a szervizelhetőségük is érdekelne - amúgy mindkettő gyártásban van még -, de arról keveset tudok. |
Előzmény: HG5OZL (68990)
|
|