hosszu Creative Commons License 2000.06.29 0 0 77
Hali!

jkarhu:
Szerintem a XII. messze veri a II.-t Ft/nm-ben. Mondjuk 1.3-1.5-os szorzo, persze nagy atlagban igaz.

Kulfold vs. Mo.
Infoim szerint nemetorszagban 3-4000DEM/nm-es polgari lakasarak vannak. Ez kb. 4-500eFt/nm. Ettol meg messze vagyunk, de amilyen hulyek az emberek, fel lehet tornaszni ide a szinvonalat. Az egy erdekes megallapitas, hogy sehol a vilagon nem fordul elo, hogy egy atlagos kocsi aranak 1-3-szorosaert lakast kap az ember, ez nyugaton a 10-es szorzot kozeliti. Tehat ha egy kocsi 20K DEM, egy normalis lakas 200eDEM korul van. Csaladi hazra ez meg extremebb, egy nagyon draga auto 10-12-szerese a haz, tehat egy 50eDEM-es luxuskocsihoz kepest 600e-1mDEM egy csaladi haz.

Erdekes a magyar valosag is. Elkezdodik a piramis buli (mint tavasszal), es egysegesen felnyomjak minden keruletben az arakat. Pl. III, XIII, VI, stb. mind szepen felmaszott 200e/nm-kornyekere fuggetlenul attol, hogy a keruletnek melyik reszen talalhato a lakas. Ha korrekciot emlegetunk, szerintem ez annyiban igaz, hogy ujabban differencialt a kinalat. Egyesek jol pofara estek, lefoglaloztak nagyobb lakast, mikozben a sajatjukat probaltak eladni aktualis arszinvonalon -kesobb arcsokkentessel vagy sikertelenul, igy buktaval. Lassan azert kezdenek eszhez terni az emberek.
A masik, hogy a kis lakasok (10 evvel ezelott meg garzonnak hivtak oket, sajnos ma mar lakasok) ara aranytalanul magas, hiaba, ez a belepo szint, meg kell fizetni a jatekba torteno beszallas arat. 15-20mFt felett viszont -szerintem- kezdodnek az eladasi problemak, talan a kovetkezo miatt is. "Jobb keruletben elhelyezkedo" 2x-3x nm-es lukak arabol un. "videken" (kornyezo meg nem felkapott telepulesek) komplett hazakat lehet venni. Persze a reakciok mar ott is elkezdodtek, de szomoru, hogy egy helysegnev-tabla miatt mire nem kepesek az emberek, holott tavolsag, kozlekedes, zaj, eletminoseg szempontjabol nem biztos, hogy elonyos egy ilyen bp-i "lakas".

Meg egy tapasztalati info: Megyeszekhelyeken is sajnos bekovetkezett a nagy arrobbanas, majd nem sokkal kesobb megyen belul a nagyobb varosokban is, mikozben a fejletlen vagy lehetosegekben korlatozottabb falvakban gyakorlatilag pillanatnyi megepitesi koltseguk toredekeert lehet hazat venni. A poen, hogy lehet, hogy 10-20km-re van a munkahelytol, de ha vesszuk Bp-t, itt varoson belul is lehet ennyit autozni, csak nem 100-zal, hanem helyenkent 5-tel a dugoban. Vizfeju egy orszag ez.

Előzmény: jkarhu (75)