nagypapi Creative Commons License 2025.02.16 -1 0 77199

Persze, ha lesz infó, szólok.

Nem olyan régen egy kicsit részletesebben belemerültem a határon átnyúló túramozgalmakba. Azt a következtetést vontam le, hogy sok esetben kitaláltak valami jó kezdeményezést, a civil szervezeteknek mindig van valami jó határon átnyúló pályázat aktív turizmus fejlesztésre, pályáznak, nyernek, és a fenntartási idő végéig működtetik valahogy. Épp az Olajos körút járása közben, Gosztolán láttam egy EU-s táblát (valószínűleg a magyar-szlovén Interreg programból lehetett) 'Murania - Barangolás a Bánffyak földjén' címmel. Konkrétan semmit nem találtam róla, a feltüntetett honlap nem működik.

Ezzel szemben az Alpannonia úgy látom működik, vannak új pályázataik, mindig kitalálnak hozzá valamit, amire aztán kapnak támogatást is. A kiírónak is könnyebb, hogy olyannak adják a támogatást, akinek már van a végrehajtásban tapasztalata, nem lesz vele probléma. 

Aztán ott a Szt. Erzsébet út Sárospatak és Kassa között, hát, az is elég gazdátlannak néz ki. 'A Hernád, ami összeköt' kerékpáros túra Ónodtól Kassáig - ha jól tudom - meg is szűnt, szintén határon átnyúló EU-s programból lett kialakítva. Nem hinném, hogy túl sokan teljesítettük volna.

Arról nem beszélve, hogy sokszor (legtöbbször) a szervezetek és tagjaik lelkesedése a legmeghatározóbb tényező, nyilván az anyagiak behatárolják a tevékenységüket, de a társadalmi munkán is nagyon meglátszik, hogy mennyire gondozott egy mozgalom, akár magyarországiról, akár határon átnyúlóról legyen szó.

Előzmény: timetable (77197)