knight bandit Creative Commons License 2000.06.29 0 0 69
500eFt/m2 egy lakótelepi lakásért? Hol? Mikor?
Hogy egy átlagos lakótelepi lakás ára lesz ennyi a közeljövőben? Ez legfeljebb hiéna beálítottságú lakásüzérek álmában létezik.

De!
Laci, szerintem fontold meg a házad eladását (persze csak akkor, ha spekulációs céllal akarod eladni), mert amit te ingatlanár csökkenésnek gondolsz, az legfeljebb egy levegővételnyi szünet a tavalyi év után. Nehogy megbánd a dolgod később.

A használt ingatlanárakra több dolog van hatással.
1) Új építésű ingatlanok árai
E tekintetben az építőanyagárak jelentős emelkedésére lehet számítani már ebben az évben is, jóval infláció felettire. A telekárak továbbra is rohamosan nőnek. Az új ház/lakás építési kedv a ladkástámogatási rendszerben továbbra is népszerű, ami a fentiek tekintetében érfelhajtó hatású.
2) kereslet bővülés/kínálat bővülés aránya
A külföldi vásárlók folyamatosan jelen vannak a piacon (bár nem abban a mértékben, ahogy a hiénák terjesztik, első félévben tudomásom szerint 2-3ezer ingatlant vettek Budapesten - erősítse meg valaki, aki tud pontos adatot), az ő plussz keresletük a hazai kereslet bővüléssel együtt biztosan meghaladja a kínálatbővülést.
3)A kamatlábak csökkenése vonzóvá teszi az ingatlan/bérleti piacot. Az eddigi kamatcsökkenés
véleményem szerint már részben beépült az ingatlanárakba, de ha ezek tovább esnek 5-7%-os szintre, akkor újabb árugrásra számíthatunk.
4) alternatív befektetések hozama
Hát a tőzsde nem igazán szuper mostanában és az elemzők sem túl optimisták. Biztos vagyok benne uyganakkor, hogy 2-3 éves távlatban a magyar tőzsde is jó lesz, viszont hamar észbekap majd mindenki, hogy nemcsak itthon lehet részvényeket venni, hanem külföldön is.
5) keresetek növekedése, állami támogatás, jelzálog hitelezés fejlődése
Ezek szintén árnövelő tényezők a jövőben.

Szóval a fenti főbb tényezőkből legalábbis 5-ből 4 azt sugallja, hogy az árak inkább nőni fognak, mint csökkenni. Nem szabad a trenddel összetéveszteni a kiigazítás időszakát, amikor az áremelkedés által eltérően érintett ingatlanok árai valós értékarányaiknak megfelelően közelednek egynmáshoz. Például a Pest környéki ingatlanok árai rendületlenül emelkednek, míg a II ker társasházai inkább csökkennek kis mértékben és átmenetileg.

kb