Törölt nick Creative Commons License 2000.06.29 0 0 67
500e Ft/m*m

Háááátt. Nem tudom. Lehet, hogy ez a szakértő ismerősödnek jól jönne ezért hangoztatja annyira. De a legjobb ilyen típusú érvelést egy terminálos topicban olvastam. Ott egy lakástulajdonos(?) nagyon örült neki, hogy jajj, de jó, hogy végre növekednek az árak, milyen jó ez neki, mert neki van lakása. Nézzük csak miért is jó ez neki:

a.
Van mondjuk egy 5 milliót érő lakása. Soha nem akar tőle megszabadulni, neki nagyon tetszik. Akkor nem tök mindegy, hogy mennyit ér?

b.
Van egy 5 milkát érő lakása, spórol egy most 10 milkásra. Az árak növekednek közben 20 százalékot. Vagyis az ő 5 milkás lakása 6-ot ér, a 10-es 12-t. Vagyis az árnövekedés előtt 5 milkát kellett kuporgatnia, az után pedig 6-ot. Vajon melyik a könnyebb?

c.
Örökölt egy lakást.
Ez esetben egyértelműen jó neki a lakás árak növekedése nem vitás.

d.
ingatlan kereskedő.
így is jó, mert általában százalékot kapnak.

e.
az 5 milkás lakását kisebbre akarja cserélni, mert a különbözetből kocsit akar venni. b esethez hasonló gondolkozás alapján most az ingatlanárak növekedése jól jön neki.

f.
nincs lakása, most akar venni.
Gondolom nem kell kifejtenem, hogy ez esetben nem túl kedvező a növekedés.

az emberek többsége ( és nagy valószínűséggel az a bizonyos megszólaló is ) az a,b vagy f esetekben van.

Nem tudom, hogy te játszottál-e már a Monopoly nevű játékkal. Az egy ingatlankereskedelmi játék. Ott is látható, hogy az árak csak addig növekednek, amig van kereslet. Ha már túl magasak az árak, nem kell senkinek sem az ingatlan.

Magyarország lakossága jelenleg fogyóban van.

Előzmény: guza (66)