guza Creative Commons License 2000.06.29 0 0 66

Ingatlanszakértő ismerősöm szerint ez még messze nem a vége az árak növekedésének és a piac még mindig keresleti. Ő 500 e ft/m2 árakat jósol a közeljövőre egy lakótelepi lakásért. Kb. Ez lesz a piaci ár.
Ki fogja ezt megfizetni – kérdezhetitek, intahogy én is feltettem a kérdést.
Végül ha megnézzük a nyugati és a magyar lakásviszonyokat a következőtláthatjuk: hazánkban igen magas a lakástulajdonnal rendelkezők aránya és a többség számára természetesnek tűnik, hogy legyen lakása, háza. Ezzel szemben nyugaton a bérlakások száma igen magas. Ott az emberek inkább bérlik a lakást, amelyek olyan házakban vannak, amelyek nagy befektetői csoportok kezében vannak.
Mi a jó a bérlakásokban: megszabadul a bérlő a tulajdonlással járó bürokratikus borzalmaktól, a társadalom sokkal mobilabb: nem okoz gondot egyik városból a másikba költözni, ha ott jobbak a lehetőségek – nincs az ember a házhoz kötve.
A lakásbérlet ára ugyan jóval magasabb a nálunk megszokottnál, de a lakásárak is magasabbak, a fizetésekről nem is beszélve.
A kedves nyugatiaknak a magyar piac paradicsomi: még mindig –számukra-alacsony árakon bevásárolhatnak, amely házaknak egyrészt fel fog menni az ára, másrészt kiadhatják bérbe.
Számítsatok tehát arra, hogy ha most nem lesz lakásotok, akkor Ti és a leszármazottaitok is bérlő lesz (hacsak alapvető változás nem lesz anyagi helyzetetekben)
Egyébként nem biztos ogy olyan rossz bérlőnek lenni…