vámmentesss Creative Commons License 2025.02.14 -1 0 14684

Ezeket már megválaszoltam a másik topikban, nem hatottak Rád az igei alapú érveléseim.

Most miért írjam le ismét azt, amit ott leírtam, azt, hogy 

1. Lemuel édesanyja a döntéshozatal idejére mondta egy döntéseket hozó ember számára azt, hogy ne igyon bort. A döntéseinek a meghozatalának az idejére. Azon túl azt csinál, amit akar. 

Persze ehhez az kellett, hogy én vegyem a fáradtságot, és ne csak az intést idézzem oda a topikba, hanem annak a szövegkörnyezetét is, és így már egyértelmű volt az, hogy az intés a döntéshozatal idejére vonatkozik.

2. Azt is leírtam, hogy Timótheusnak ugyanazt az italt ajánlja kis mértékben fogyasztani Pál a gyomra gyengélkedésére az 1.Tim. 5.23-ban, és a fizikai gyengeségére, amely italról úgy ír, hogy abból a “sok” fogyasztását 2 fejezettel korábban nem ajánlja a híveknek (3.8).

A kevés fogyasztását ajánlja, a túlzott fogyasztását nem ajánlja. Ugyanaz a görög szó van mindkét helyen egyazon apostoli levélen belül, emiatt minden bizonnyal ugyanarról az italról, a borról van szó, lévén a 3.8-ban csakis bor szerepelhet. 

Erre persze Te azt mondtad, hogy a 3.8-ban bort jelent az oinos, az 5.23-ban pedig erjedetlen szőlőlevet.

Én pedig, és az összes bibliafordító azt mondja erre, hogy ugyanaz a szó, egy levélen belül, emiatt nyilvánvalóan a helyes fordítás mindkét helyen a bor. Te pedig azt, hogy nem. 

Ezt soxor kibeszéltük, én jól érzem magam ezzel a fordítással, Te pedig elveted ezt. 

Mindkettőnknek joga van ahhoz, hogy úgy értelmezze ezt a részt, ahogyan akarja. Én jól alszom ma is, ha Téged ezzel kapcsolatosan nem tudtalak meggyőzni, sem most, sem korábban. 

3. Nem orosz rulettezés a bor mértékletes ivása, ahogyan a mértékletes csoki evés sem az. Szépen meg lehet a mértéket tanulni, nevelés által is, és inti is a hívő bensejét a lelkiismerete is, és a benne lakozó Szent Szellem is, ha valamit túlzásba akarna vinni. És nem a hatodik tábla csokinál, vagy a hatodik deci bornál teszi ezt.

És sem alkoholista nem lesz az ember, sem cukorbeteg vagy elhízott a túlzottan sok csokoládé evéstől.

Ennyire egyszerű a mértékletes étkezés, borivás, mint életmód. Én, és az összes hgy-s ismerősöm évtizedek óta példa erre. Nem 2 hete, nem 2 hónapja, hanem évtizedek óta.

4. Kevered a szezont a fazonnal, írtam erre is példát többet.

A gonoszságnak is van mértéke, a felettébb gonosz emberek már menthetetlenekké válhatnak, a kevésbé gonoszak még menthetőek, emiatt ír így itt erről az Ige.

A túlzottan sok csokoládé evés káros a szervezetre, a kevés csoki nem káros. A túlzottan sok zsíros étel evése káros az egészségre, a kevés zsíros ételt feltudja dolgozni a szervezet. A túlzottan sok borivás, karos az egészségre is, és a döntési képességre, a kevés bor ivása jó a gyengélkedő gyomornak, és a gyengélkedő fizikumnak, és még a kognitív képességeket is növeli.

5. Igen, az a biztos, ha valaki nem iszik döntéshozatali időszakban, erről is írtam eleget. Arról is, hogy ezt várják el a nem hívő vezetőktől is a munkahelyeiken, de senki se lepődjön meg azon, ha üzleti megbeszélések és ezzel akár döntéshozatali folyamatok kísérője olykor 1-2 deci bor üzleti ebédeken, vacsorákon, lévén javítja a kognitív funkciókat.

De a döntéshozatali időszak után bárki ihat nyugodtan egy kevés bort, még a király is, azaz Lemuel anyja a döntéshozatal idejéről beszélt csak.

vm

Előzmény: híg ember (14682)