Szia,
Ne kapj ki egyes hozzászólásokat egy vitából, hanem olvasd szépen az egészet végig, és akkor áll össze Benned is az az összkép, ami mindenki számára kialakulhatott, aki végig követte minimum az elmúlt 7 nap ezzel kapcsolatos, összességében sztem hasznos és igen intenzív beszélgetést.
Erre és a következő hozzászólásodra is bőséggel vannak ott válaszok, elég lenne csak azokat ide idéznem!
Merthogy:
1. Idézek ott jelenlegi, azaz nem “100 évvel ezelőtti könyvekböl” való tanulmányt a mértékletes, kb napi 0.9-1.5 deci közötti borivás pozitív élettani hatásáról. Direkt nem linkelem ide be ezt a hsz-omat, keresd ki Te, ha már olvasgatod az ottani írásaimat, ne légy felületes! Aztán olvasd el, es vond le a tanulságokat belőle!
2. Leírtam ott többször is azt, hogy mindkét lehetőség jó a döntéshozók számára, aki biztosra akar menni, az egy korty bort se igyon, aki tudja, hogy valóban elbírja a felnőtt szervezet a kb 1 deci bort, az nyugodtan igyon döntéshozatal előtt, alatt, ahogyan jólesik, lévén emeli a kognitív funkciókat ennek a bormennyiségnek az elfogyasztása a mai dokik szerint (is).
Az embernek szabadsága van arra, hogy eldöntse, hogy iszik-e ennyi bort döntéshozatali folyamat közben, vagy sem?
Nézz be néhány elegáns étterembe, s nézd meg nyugodtan, hogy pl. üzleti megbeszélések közben van-e az asztalon 1-2 deci bor a döntéshozók megbeszélései közben?
Gyakran fogsz látni ilyet, mert tudnak a bornak a kognitív funkciókra gyakorolt pozitív hatásairól. De olyat is fogsz látni, akik nem isznak bort egy üzleti ebéd során, holott tudnak e pozitív hatásról.
Az ember rendelkezik szabad akarattal 1-1,5 deci mértékű bor ivásának vagy épp nem ivásának az eldöntésére - is, és még sokminden másra. Hála az Úrnak, az embert nem robotnak teremtette Isten, hanem szabad akarattal rendelkezőnek!
3. Igen, én tapasztaltam már többször, hogy kb 1 deci bor javítja a közérzetemet, és emiatt a koncentráció készségemet. Erről nyugodtan kérdezhetsz itt, mert erről nem írtunk ott.
4. Én jó oldalról közelítettem meg a veres szem kérdését is, kijelentettem többször, hogy a veres szem a már ittas állapot jele.
Az jogos a részedről, hogy érdemben nem esett szó arról a beszélgetésünk során a hgy-s topikban, hogy mi lehet a véleménye Istennek a már ittas állapotról.
1-1,5 deci bortól nem lehet ittas egy felnőtt ember, emiatt nem a mértékletes borfogyasztás állapota az ittas állapot, az nálam pl. kb 7-8 deci bornál érkezett el anno, még amikor nem voltam megtérve, de minimum 5 deci kellett ahhoz, hogy érezzek úgymond “valamit”.
Bevallom, nem tudom, hogy a mértékletes borfogyasztáson túli borivásról pontosan mi a véleménye Istennek, ezen még nem gondolkodtam el. Azon igen, hogy a már veres szemű, azaz a már ittas embernek már tiltja a további bor utáni kutatást, és még a nézését is.
Több helyen beszél az Ige azzal kapcsolatban, hogy ne legyenek a hívők “sok bort ivók” (pl. 1. Tim. 3.8), de azt nem tudom, hogy mi számít ”sok”-nak Isten szemében.
Ha valaki utánanéz ennek, akkor azt véleményezem szerintem.
Üdv,
vm