Munchausen Creative Commons License 2000.06.28 0 0 677
Kedves kiran!
Nem az volt a célom a kő elsüllyedésével, hogy azt bizonygassam, hogy a dolg lehetetlen, pusztán csak arra szerettem volna rámutatni, hogy nem volt ez a dolg olyan egyszerű mint ahogy sok történész, régész, akárki megpróbálja beállítani, azt már ugye De Vaux és társai hathatós aknamunkája ellenére is sejteni lehet, hogy a qumráni ismertebb nevükön holt tengeri tekercsek a kereszténység eredetére bizony igencsak felforgató bizonyítást adnak, mert ezekből a tekercsekből kiderül, hogy gyakorlatilag a keresztény vallási ágazatok mind egy qumráni székhelyű sikeres "szekta" működésére vezethetőek vissza, ráadásul a szent könyvként tisztelt biblia, teli van történelemhamisítással, és, hogy finoman fogalmazzak a tények egy részének elferdítésével.
Az egész egyiptológiával kapcsolatosan is van egy olyan gyanúm, hogy bizonyos dolgokat szándékosan elhallgatnak, megmásítanak, illetve bizonyos dolgok elől kirekesztik a tudóstársadalom igazi kutatókból álló részét, akik ténylegesen az igazságra kiváncsiak múltunkat illetően. Ráadásul ők sokkal előnyösebb helyzetből védhetik meg megtokosodott álláspontjaikat elméleteiket, hiszen nem Vermes Gézához hasonló profikkal, hanem Danikennhez hasonló "amatőrökkel" kell csak megküzdeniük.
Nem a mindenáron való szenzációhajhászás beszél belőlem, de igenis rengeteg minden arra utal, hogy vagy voltak az ókori, kőkorszaki népeknek olyan ismereteik, amikről mi most csak álmodozhatunk, képesek voltak pl. ilyen építmények megtervezésére és kivitelezésére, a mi szempontunkból primitív körülmények között. Vajon honnan szerezték ezt az ismeretet, illetve ha "kifejlődött" bennük a tudás, akkor ez hogyan tűnhetett el szinte nyomtalanul? Megfigyelhető, hogy minden intelligencia a számára jelentősnek vélt tudást megpróbálja megörökíteni írásban vagy egyéb módszerekkel hátrahagyni az unokái és a jövő generációi számára, nem hiszem, hogy egy ilyen nem kis szervezést igénylő feladat kivitelezésével bíró emberek pusztán a szájhagyomány útján adták volna tovább ismereteiket.
DE! Ha nem is maradt fönt az idő vasfogának köszönhetően tárgyi, írásos, akármilyen bizonyíték, hová lett a szájhagyomány, megvan az, ott van kissé ugyan eltorzítottan, kissé megváltoztatva néhány tényt ott van a legendákban, a regékben, a mondákban és ott van pl. a qumráni és egyéb tekercsekben is, feltéve, ha egyes "titkok" birtoklói végre veszik a fáradtságot, hogy kifejtsék belőlük a lényeget.

1. Volt idejük Ez fáraónként pár évtized volt, és mást nem is nagyon építettek a IV. dinasztia idején.
Ezek szerint a Fáraónak kül és belpolitikailag sziklaszilárd állama volt, egyébbel nem is törődött mint a szórakozással és az emléke örök érvényű megörökítésével?
Nehezen tudom elképzelni, csak gondolj bele, egy kicsit zűrösebb helyzetben egy a piramis projecthez képest pitinek mondható Nemzeti Szinház felhúzása (Jó tudom, ez nem igazán a Magyar Államvallás /korrupció/ része) is mekkora akadályokba ütközik.
Bár ha belegondolok, hogy mi minden épült az elmúlt pár évtizedben (globálisan) akkor elgondolkozom ezen, de azért mi egy kicsit többen vagyunk, bár lehet, hogy ez nem számít.

2. Nem volt pénz, és nem is hasonlították össze a költségeket semmivel. Nem is volt mivel.
Na azért, ez a nem volt pénz azért egy kicsit erőssen túlzás! ;-)))

3. Nem voltak bankok, akik kölcsönt adtak volna, de nem is kérték vissza, és kamat sem volt.
Naná, hiszen ugye ez állami project volt, az istennek tekintett makulátlan vezető vezérletével, tényleg komolyan gondolják ezt a szuperbirkanép elméletet a történészek, merthogy egy ilyen feltétel nélküli engedelmességhez azért sok kell, bár kétségtelen, hogy pl. a Hitleri fasizmus és a Stalini kommunizmus (egykutya) szép példáját adta annak, hogy jelentősen nagy tömegeket hülyére lehet venni, viszonylag egyszerű primitív félelemkeltő módszerekkel. A fáraók és társaik esetleg az "idegenektől" zsákmányolt csodatévő eszközeikkel lehet, hogy nagyobb majrét tudtak okozni, de egy idő után minden elnyomott fellázad ez valószínüleg be van építve a társadalmi génjeinkbe. ;-))
4. Nem voltak társadalmi mozgalmak, nem voltak szakszervezetek, akik tiltakoztak volna.
Ez sem lehet feltétlenül igaz, mert mivel magyarázható különben, hogy a kor szinvonalán igencsak jó krülmények között éltek az építők, ezt állapították meg ugye az újabb kutatások.

5. nem kellett fizetni a nyersanyagért, illetve a fáraó tulajdona volt minden.
Honnan is jött a nyersanyag?

6. Nem volt hova megszökni a dolgozóknak a meló elől. De állítólag nem is rabszolgák voltak, hanem mindenki, akit a mezőgazdasági munkák idején
nélkülözni lehetett a földeken. Ez pedig évente több hónap.

7. Elegendő volt kajával ellátni a melósokat. Fenn is maradtak listák az ellátmányról. Szerepel benne mennyi kenyér, hagyma, és sör kellett. Más fizetség
nem járt.

Ezzel a két ponttal már nem vitatkozom, de azért szerintem nem kis fizettség lehetett, hogy az építőknek volt lehetőségük saját részükre kis mini piramisokat felhúzni.

ps: Nehogy azt hidd, hogy most belédkötöttem, nagyon sok tekintetben egyetértek az álláspontjaiddal, de hiszek benne, hogy a vita viszi előre a megismerést.