Nem igazán gondolom, a bevezetése óta végre teljesen egyértelmű lett ezzel a megnevezés - részben visszamenőleg -, főleg mert már az olvasó is eszerint azonosítja magát.
És pont azért vezették be, mert amíg nem volt, a mezei userek közül általában senki nem tudta pontosan hogy a másik melyik modellről beszél, egy tok rendelésébe is beleizzadtak. A gyártási számot kellett megnézni hogy tiszta legyen a kép. A régebbi modelleknek nyilván megvan a megszokott neve, különösen a nem Kindle vagy PW modelleknek, de egy érintős mezei Kindle esetén már eltart egy darabig a felismerés és annak eldöntése, hogy melyik nevét használja az ember. Évjárat? Típusszám a hátán, már amelyiknek van? Gyári szám eleje? Kindle 6-7-8-9? A Kindle 4/5 után ez egyszerűen nem működött és bár én meg még tizenkétmillió ember első látásra is különbséget tudunk tenni egy-egy PW1 PW2 PW3 vagy a simaliba PW4 PW5 PW6 modellek között, a mezei felhasználó már nem.
Az Oasis modellnél is még mindig az van, hogy van az Oasis 1, amit vagy körbeírnak (6", régi, satöbbi), vagy "classic"-nak neveznek, vagy 8th gen. Oasisnak. A 9 és 10. gen. meg vagy Oasis 9 és 10, vagy Oasis 2 és 3., szerencsére mindegyik egyértelmű, csak hát amikor mondjuk gúglizni akarsz valamelyikre, akkor mit is írsz be?
Nyilván ezt nehéz lesz helyrehozni, mert a "generation" sablon az Oasis 10. gen után jött, és talán nem is kell. De csak jobb, ha tudom hogy mi a franc a valódi neve a dögnek, nem?
Amúgy ezek sohasem voltak hivatalos elnevezések, csak becenevek. A Kindle és Paperwhite esetében mindnek volt még pár ilyenje amivel hivatkoztak rájuk, ezekből legalább egy az évet jelölte, ami bevitt a málnásba mert nem igazán lehetett tudni, hogy a modellévről beszélünk vagy a gyártásiról, máskor körbeírták hogy mondjuk az adott tokot mihez gyártották. A többieket meg- a prémium vonalat - elnevezték rendesen.
Nincs azzal semmi gond hogy kissé megkésve elkezdenek rendet rakni a nevekben. Engem inkább az zavar, hogy a kézenfekvő lehetőség ellenére jó néhány webshopban még mindig olyan hülye elnevezésekkel találkozhat az ember, mint mondjuk Kindle 2022 vagy Paperwhite 2024, és néha elég nehéz eldönteni ebből, hogy vajon mi a fenére gondolnak.