MrPete Creative Commons License 2000.06.27 0 0 57
Nem akarok letörni senkit, de szerintem bunkó dolog skót szoknyát hordani magyar ember létedre. Nem a magyarokkal, Torgyán Józsival meg a MIÉP-pel szemben bunkó dolog (elsősorban), hanema skótokkal szemben. Egyrészt, attól, hogy csináltatsz magadnak egy skót szoknyát egy általad kreált mintával attól még nem leszel fasza gyerek, egy skót tradicionális öltözék ugyanis messze nem merül ki itt. Leírom, hogy lássátok, hogy milyen összetett dolog, nekem egy skót earl-i család egyik tagja magyarázta ezeket el ( aki egyébként bekerülne a House of Lords-ba, ha 12 előtte álló rokona -unokatesó, miegymás- kihalna).

Szoknya ( kilt) - 9 yard hosszú gyapjúszövetből készül, a minta (tartan) egyértelműen utal a viselő klánjára. Ez a 9 yard kb 8,5 métert jelent, a szoknyát így hátul és oldalt bőségesen redőzik ( a redőzésnek is megvan a szabálya, a tartannak nem akárhogy kell látszódnia), alatta nem hordanak semmit, de így is rohatt meleg. Főleg Mo-on. Nyáron pláne. A szoknya szövetét jobb oldalon alul a Kilt pin fogja össze, ami egy kard alakú brossként képzelhető el, ez ábrázolja a klán "címerét", amit Family Crest-nek neveznek. A Kilt pin-t a Tartan közepén kell elhelyezni ( mármint a minta egyik megfelelő négyszögének közepén)

A Family Crest gyakorlatilag a család címere, fasza kis szimbólumrendszerük van, mindennek van jelentése.

A szoknya felett szmoking felső hordható ( dinner jacket), ami elég csórónak számít, ugyanis igaziból felül egy redőzött ing, felette mellény és egy 9 yard hosszú vállon átvetett gyapjú szövetet kell hordani ( Cape), amit a vállnál A Clasp fog össze. A Cape nagyon jó, ha szar az idő, és hálózsák, polifoam egyben. a Clasp is a Family Crest-et ábrázolja, ha nincs Cape, akkor a Clasp-et szmokingon kell hordani, esetleg a skót sapkán, amiből három fajta van:

Beret- leginkább a baszk sapkára hasonlít

Tam- "a" skót sapka, olyan mint a Beret, csak nem konyul le, mert egy kör alakú keményített gyapjúnemez ad neki formát. A tetején bojt van.

Glengary- nemtom leírni, kb egy karima nélküli kalap, a tetején bojttal.

Sporan- a skót retikül, lánc tartja, maga a táska fókaprémből, vagy bőrből készül, rajta fityegnek kisebb bogyók ( tassle), amelyek mutatják a viselő rangját:
1 tassle- eccerű klántag (squires)
3 tassle- lauded gentry nemtom hogy kell lefordítani, földtulajdonnal rendelkező személy, kb nemzettségfő lenne magyarul
5 tassle- nemes ( baron, count, earl) az egész klán megkapja, nem csak a tisztség viselője
7 tassle- koronaherceg, (Edinborough hercege)

Ezenkívül még van zoknitartó ( garters), kisebb tőr a jobb zokniban ( dirk), és fém "cipőnyelv" (buckes), amit mint a stoplis cipőnél rá kell hajtani a cipő fűzőire. Ezek mind olyan dolgok, amik szintén meg vannak határozva, hogy merre kell állnia, milyen magasságban, meg egy csomó baromság, amit csak egy skót vesz észre, ha rosszul van. Ja és a zokni vastag, gyapjú, térd aláig ér, fehér, vagy tartannal mintázott

Szóval szerintem egy nyomorult skótszoknyával egymagában egyáltalán nem néznétek ki jól, azonkívül az ember farka rendesen belepunnyad, másrészt úgy néznétek ki, mintha egy cowboy kalapot vettetek volna fel. Nem passzol. A tartan-ról meg csak annyit, hogy ott minden színnek jelentősége van, amit tudok, hogy pl 1 vörös fonal a mintában a klán egy nagy harci cselekményére utal, ha a klán sokat háborúzott ( főleg délen az angolokkal), akkor lehetett a piros az alapszín. Az alapszín vidékről vidékre változik ( jobbára attól függően, hogy milyen festékanyag állt rendelkezésre), délen a piros, északon a szürke, középen a fehér, nyugaton pedig a zöld dominált.
Szerintem ne csináljátok, úgyse lesz jó.