A Zard-nak magas a cukorfoka, mindenhol nagyon édesnek írják, és brix fokolóval
mérve is kiemelkedően magas állítólag.
(Ízre is finom, állagban, aromában nem vetekszik nyilván.)
Remélem minden évben fog teremni fagyállósága révén, és
eléggé ellenálló tehát permetezni sem nagyon kell.
(Nálam) ezek a szempontok.
Egyébként apró szemű, nem szállítható, kis mérete miatt nem értékesíthető,
íze nem vetekszik pld. a Magyar Kajsziéval.
Aki mást akar vele mint én, annak nem való, illetve másoknak inkább csak nemesítési programokba való.
De ezt azért le kell írnom:
Sok féle kajszim van, és tavaly nem akartam permetezni őket.
Hát a lentebb említett kajsziknak semmi baja nem is volt, még a Bergeronnak sem.
A Magyar Kajszin viszont jelentkezett a levéltetű, utána egy fehér penész szerű
bevonat a levelek fonákján, meg még valami.
Az a fa kipusztult volna ha nem nyomom le rovar és gombaölővel többször.
Most az a terv, hogy lesz permetezés, de nagyon visszafogottan.
Tavaszi lemosó lesz - benne virág monilia elleni hatóanyag is.
Utána mogyorónyi vagy egres méretű termésnél még kapnak egy kombót és kész.
Az a kajszi, amelyik nem bírja ennyivel, annak nincs helye az én kertemben.
És ez is főleg azért, mert még kicsik a fák, és az első 3 évben sérülékenyebbek mint később.