Álom60 Creative Commons License 2025.01.17 0 2 38107

Filitheyo 2024.december

Utazás

Emiratessel repültünk (most előszőr), nagyon kényelmes volt, ellátás szuper. Sokat nem tudtunk aludni, mert az éjszaka közepén szálltunk át Dubaiban, így viszont viszonylag rövid átszállási idő volt és ami nagy előny, reggelre ott voltunk Malen.

Előre lefoglaltuk a helyeket, szerencsénk volt, a hármas ülésen ketten ültünk mindegyik Emirates járaton, nem voltak tele a gépek. Hazafelé Dubajból FlyDubajjal jöttünk, na ez elég nyomorúságos volt, tele volt a gép, nagyon szűkösek voltak a helyek és hosszú volt az út, több mint 6 óra, azt hittük már sosem érünk haza.

Ahogy Malen kijöttünk a reptérről, végig „fogták a kezünket”, teljesen mindegy volt, hogy először egy másik sziget pultjához mentünk, már kísértek is Fili várójába, onnan vittek a hidroplán váróba.

Mivel Filitheyon írreális áron van a net, így vettünk tourist SIM kártyát (50 USD) még a reptéren, ott be is aktiválták, tökéletesen működött. A 100 GB-ből kb 13-at, ha elhasználtunk.

Kb  fél órát kellett várnunk a hidroplán váróban és már repültünk is, teljesen tele volt a gép, így gondolom a súlykorlát miatt a bőröndünket csak pár órával később, egy másik gép hozta. Persze elfelejtettük a fürdőruhákat a kézibe tenni, így bármennyire is vágytunk rá, nem tudtuk azonnal becsobbanni az óceánba.

Sajnos borús idő volt,  amikor érkeztünk, így majdnem végig felhőben repültünk, pedig nagyon vártam az alattunk megjelenő „gyöngyszemek” látványát.

Megérkeztünk Filitheyo International Airportra (konkrétan egy kb 10 m2-es stégJ) és innen hajóval vittek a szigetre. Azt hiszem, ez volt az a pont, amikor elhittem, hogy tényleg itt vagyunk, és nem bírtam abbahagyni a mosolygástJ.

Sziget

Mivel visszatérő vendégek voltunk (8 éve voltunk itt) különleges fogadtatásban volt részünk. Kókuszdióban kaptunk koktélt, virágokat, a szokásos hideg törlő kendőt és balinéz masszőröktől egy rövid hátmasszázst. Nagyon kedves fogadtatás volt, kaptunk pezsgőt, gyümölcskosarat a szobába és egy tengerparti vacsorát is ami fantasztikus volt.

Maga a sziget fantasztikus, annyi hatalmas pálma van, hogy bármerre mentünk, mindig olyan érzésünk volt, egy dzsungelben járunk. Persze ez egy „5*-os dzsungel”, mert minden reggel mire felkeltünk, az összes lehullott levelet mind a parton, mind az ösvényeken összeszedték, az összes ösvény melletti pálmafáról levágták a kókuszdiókat, elszáradt leveleket, nehogy sérülést okozzon.

Végig mezítláb voltunk, minden IS homokos, az ösvények, a recepció, az étterem. Hát elég sokkoló volt 10 nap után cipőt húzniJ.

Nem tudom szavakkal visszaadni az érzést, amikor sétálsz keresztül a szigeten valamelyik ösvényen, fejed felett a pálmák, itt – ott puffanásokat hallasz, ahogy esnek le a kókuszdiók, hallod a koel madár hangját és látod a gyümölcsevő denevéreket repülni és érzed a virágok illatát.

Délutánonként jöttek a kertészek és kínálták a frissen szedett kókuszdiót, lecsapták a tetejét, ha adtunk poharat, beöntötték a kókuszvizet és félbevágták a kókuszt, hogy a tetejével kikanalazhasd a kókusz belsejét.  Ha valakinek számít, van orvos a szigeten, nekünk szerencsére nem volt rá szükségünk.

Szoba

Szuperior bungalóban voltunk, ezek iker bungalók. Mi a barátainkkal voltunk, de szerintem akkor sem lett volna zavaró, ha idegenek laknak a másik részen. A bungaló egyszerű, fa padló, egyszerű bútorok, hatalmas, kényelmes ágy. Aki fancy helyre vágyik, annak nem ez lesz a világa, de nekünk tökéletes volt. A személyes kedvencem a nyitott fürdőszoba, hihetetlen élmény úgy zuhanyozni, hogy a pálmafákat látom, vagy este a millió csillagot. Minden nap bekészítettek két üveg vizet.

Ennek a szoba típusnak nagy előnye, hogy nagyon közel van a parthoz a reef, tényleg pár karcsapás és már kint is vagy. Mi az 51 –es bungalóban voltunk, imádtuk, az ágyból is láttuk az óceánt, ez az 5-ös és a 6 –os kijárat között, snorkel szempontjából tökéletes helyen volt a szoba.

Időjárás

Szerencsénk volt az idővel, az első 4-5 napban bár erős szél és nagy hullámok voltak, egy ciklon kavargott a térségben, de ragyogó napsütés volt. A deluxe bungalók oldalán sokkal szélcsendesebb a sziget, így sokszor ott úsztunk. Az időnk második felében elállt a szél, maradt a napsütés, szóval tökéletes idő lett. Összesen kétszer esett, egyik éjjel volt eső és az egyik délután kb negyed óráig szakadt, nem igazán zavart, úgyis a bárban koktéloztunk J.

Reef

Hááát amikor először úsztunk végig a reefen, kijöttünk a vízből és csak annyit tudtam mondani, hogy úristen, úristen, úristen…. :D Szóval tényleg elképesztő, ami a vízben van.

Bár jó úszónak tartom magam, mégis nekem kicsit ijesztő volt a mélység szélére/ fölé úszni, főleg, hogy olvastam, lehetnek akár erősebb áramlatok is, így a búvár centrumban béreltünk mellényt.

Egyszerűen nem lehetett megunni, a letörésnél az a rengeteg hatalmas hal, a halrajok, úsztunk kb 3 méteres cápával is. Sajnos a teknős nem mutatta meg magát nekünk, így vissza kell mennünk :D

Kimentünk az 5- ös kijáratnál és az áramlattal szépen lecsorogtunk a 7-esig, majd séta vissza a parton és újból be a vízbe.

Vittünk UV szűrős pólót, na az nagyon jó szolgálatot tett, mert annyi időt töltöttünk a vízben, hogy hiába kentük magunkat naptejjel, a hátsó felem leégett. Hát ugye fejem a vízben, hátamon a póló, mi az ami kilátszik a vízből?? :D

Fakultatív programok

Volt minden féle horgász és snorkel túra, lakott sziget látogatás. A manta és whale shark egész napos programokra terveztük, hogy elmegyünk, de a nyaralásunk első felében a nagy szélben a hatalmas hullámokban nem éreztük a késztetést egy egész napos hajós túrára. Aztán amikor elállt a szél, akkor beszippantott a sziget körüli snorkel és úgy éreztük egy percet sem szeretnénk „elpocsékolni” az itt töltött időből. Sokszor kiültem a partra, a pálmák alá a nyugágyra olvasni és azt vettem észre, hogy kb fél órája csak az óceánt csodálom.

A balinéz masszázst próbáltam ki, fantasztikus volt. Nem csak a masszázs, hanem a szertartás is, ami a masszázs körül volt.

Ételek

Mi félpanzión voltunk, ha éhesek voltunk, délben ettünk a sunset bárban valamit, nagyon jó volt minden, amit itt ettünk.

A reggeli nagyon hasonló volt minden nap, de bőséges, külön szeretném kiemelni, hogy minden helyben készült édes, sós pékárú nagyon finom volt. A vacsoránál voltak ismétlődő ételek is, de voltak tematikusan változóak, tényleg minden IS volt. A csípős ételek jellemzőek voltak, de volt bőven választék a nem csípősből. Glutén, laktóz mentes ételek is voltak mindig, egyértelműen jelölve és persze friss gyümölcsök és két féle, finomabbnál finomabb fagyi.

Azt kívánom mindenkinek, hogy találja meg a „saját szigetét”, a rengeteg féle lehetőségből, azt a szigetet, ami pont azt nyújtja, amire vágyik és jusson el oda. Mi megtaláltuk J