Szerintem kezdd ott, hogy találd ki, mit szeretnél. Különböző jó kávézókban igyál kávékat és akkor kitűzheted célnak, hogy valami ilyesmit. Azt kell, hogy érezd, hogy amit csináltál, az milyen.
Persze kérdés, mitől lesz jó egy kávézó. Nem attól, hogy drága lánc és nem attól, hogy szép pincérnők ruhája, de nem is attól, hogy fülbevalós-szakállas a kockás inges barista. Ha szereted az "újhullámosat",
az segít kicsit, mert ahol olyat főznek, általában tudják, mit csinálnak. Néhány ilyen helyen van "klasszik" olaszos kávé is. Azt is lehet jól és rosszul.
Utána kell venni jó és friss szemes kávét, szerencsére ezt egyre könnyebb, bár sajna ritkán az áruházak polcairól. Utána meg gyakorolni évekig :) Minél jobban megy, annál mérgesebb leszel, hogy ebben az XY elegáns étteremben, ahol amúgy remek a kaja, milyen csapnivaló a kávé. Néha azért vannak meglepő kivételek is.