folyt.:
A San Miguel azzal kezdte, hogy jól megemelte a parkolási díjat a reptéren, mert sokan visszaéltek vele, és ott parkoltak "életvitelszerűen" - na ennek vége lett, lett is mindjárt egy csomó szabad hely. A népszerű Grab ("Uber") is kapott egy külön fedett helyet, csak oda hajthat be, eddig össze-vissza keringtek, hogy hol az ügyfél. Csodálatos módon lett egy tényleg működő free wifi, nem kell se ottani szám, se elfogadás (ill. erre már nem emléx, lehet, h keverem a Robinsons pláza free wifijével, az úgy hasított, mintha az 1. világban lennénk, lestem is), de mindegy, működött! Az érkezési terület közepéről is eltüntették az üléseket, mindjárt lett is egy csomó hely. Alakulgat, de én az eTravel-es ellenőrzést visszatenném az Immigration előttre, ahogy korábban volt, nem túl kellemes és ésszerű az összes málhával még ezzel is tökölődni.
Manila ugyanaz a rettenet, az EDSA ("Nagykörút") ugyanaz a rücskös beton, imitt-amott rendesen leaszfaltozva. Már nekik is elegük van, most jelentették be, hogy az idén leaszfaltozzák az egészet, vagy legalább belekezdenek - jó pont, de a forgalom ettől még araszolgat. Haladgatnak a nagy infra projektek is, metró, emelt pályás HÉV, OK, de 40 éve kellett volna elkezdeni, és az emelt pályás vasutat már eleve metróként kellett volna csinálni. Persze, pénzük/szaktudásuk nincs rá, de besegít Kína, Japán (metró), Korea. A kínaiak 2 víztározót is építenek a környék hegyei közt, ami azért rendbe fogja tenni a vízellátást, mert az utóbbi 50-60 évben nem foglakoztak ezzel, miközben a lakosságszám a duplájára nőtt. Mondjuk gond most sincs vele sok, mióta az impotens állam vagy 25-30 éve kivonult a Vízművekből és privatizálta, azóta rendszeresek a karbantartások és folyik a víz a csapból, és nem is tűnik rossznak, ittam is belőle, ízre-színre jónak tűnik, a sok alföldi arzénes-büdös víz a kanyarban sincs.
(Érdekesség, hogy amit a kínai gépen adtak palackos kínai víz, az viszont nagyon nem ízlett..)