morticia addams Creative Commons License 2000.06.23 0 0 25
en csaladi kutyakrol tudok nyilatkozni(nekem sajnos nincs, bar imadom oket)
egyikuk kuvasz-nemetjuhasz keverek, es nagyon nagy lelke van. Ra is rajott a dili,(kuvasz ver) de meg idejeben rendre lett utasitva. Egyebkent nem egy kifejezetten intelligens qtty.Ot nem neveltuk gyerekkoratol, kisse elvadult formatumban kerult hozzank.

A masik kutya- a sztar:)))- istentudja hanyfele faluszeli keveres es kavaras kovetkezmenye, de minden elfogultsag nelkul allitom, hogy en nala intelligensebb kutyat meg nem lattam "eloben". Miatta vonom le azt a kovetkeztetest, hogy egy igazan okos kutya nem feltetlenul attol tarthato okosnak, hogy mikent engedelmeskedik a gazdajanak vagy kornyezetenek. G. "kiszasszony" mar ifjukoraban kimutatta a foga feherjet, azaz ha uri kedve ugy tartotta, akkor nem engedelmeskedett. Felepitett viszont egy teljes kommunikacios rendszert.
Pelda: Anyukam megtanitotta ot pacsit adni, amit viszont csak hebe-hoba teljesitett.Egyszer elszokott, ugy, hogy nagyon jol tudta, mit muvel. Amikor visszatert, magatol pacsit adott, senki sem kerte ra, sot. Azota is igy ker bocsanatot. Ezt o talalta ki maganak, mint meg rengeteg egyebet.
Az egesz csalad ismeri azt a jelrendszert, amit kialakitott velunk, es hihetetlen szinteken kommunikalunk. Eleg sok szot ismer emellett. Nyilvanvalo, hogy nagyon is atlatja a dolgokat.
Ehhez persze az is tartozik, hogy a kezdetektol fogva allandoan beszelgettunk, vitatkoztunk vele, vagy megdicsertuk,minden szinten neveltuk es kommunikaltunk vele,azaz abszolut csaladtagkent volt kezelve.

Szoval, egy keverek valoszinuleg ertelmesebb mind egy tultenyesztett fajta-tiszta kutya, de persze ebbol nem azt a kovetkeztetest vonnam le hogy a fajtatisztak hulyek, hanem inkabb az emberi hozzaallas milyenseget tartanam dontonek.