Prelleg Creative Commons License 2024.12.28 0 0 25927

rferi: Valószínűleg csak a címerleírás volt meg valahonnan és az alapján készült ez a címer, nem valamelyik könyvből származik.

Guitarra456: Siebmacher Wappenbuchjában, Nyulásziné Straub Éva könyvében (ami azonos lehet az AdatbázisokOnline címeres adatbázisával) és a Királyi könyvekben érdemes általában megnézni. Köszeghi Sándor Pest vármegyei nemesi családokról szóló könyve is tartalmaz címer leírásokat. Én ezek közül egyikben sem találtam a keresett családot.

A problémám azzal, van, hogy a budafai előnév először Buday Aladárnál tűnik fel a XX. században, korábbról (felületes kutatás után) nem. Ráadásul bonyolítja a helyzetet, hogy Aladár keresztelési és házassági bejegyzésében Buday Eleonórától született törvénytelen gyerek, a halottijában pedig a rejtélyes Buday Alajos az apja. Aki lehet, hogy kitalált apa, de az is, hogy örökbe fogadta Aladárt. A Radixfórumon írták jó néhány évvel korábban, hogy Aladár a bát(h)ori előnevet is viselte, de az egy bárói ághoz tartozik, és arról a családról azt tudni, hogy a pesti Budayak ága. De, hogy melyik a pesti (ez esetben helynévről van szó, nem nemesi előnév) nem jöttem rá. A címerük teljesen máshogy néz ki, mint a budafai Budayaké.

Én a Buday alias Török családra gondolnék, Pest vármegyeiek, 1628-ban kapták a nemességüket (a török fejes címer beleillik a korba). A Nemzeti Levéltár Pest Vármegyei Levéltára őriz a Nemességi iratok között a Buday/Török családról dokumentumokat és Kőszeghi szerint címerpecsétet is.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Talán valaki még nem olvasta, de érdekelné az adatbázis és talán az indexelés is: http://levlista.theka.hu/pipermail/csaladtortenet/2024-December/045106.html