agresszívmalac Creative Commons License 2000.06.22 0 0 12
Hát én csak annyit mondanék, hogy hülye kutya szerintem sincs. De...

Azért mondjuk, hogy a kutya hülye, mert megpróbáljuk emberi fogalamakkal leírni, azt pedig nem lehet, mert pl. a kuvasz "közismert" tulajdonsága, hogy "meghülyül" abból adódik, hogy genetikailag hajlamos az agyérelmeszesedésre, azaz valóban pár hónap alatt elveszti az emlékezés képességét és nem ismeri fel a gazdáját.

Az egyik példa a komondorról szólt. A komondor alapvetően őrző kutya, ezért amikor ugat azzal csak valamilyen ingerre válaszol és kb. olyasmit "mond", hogy "hallak, hallak, én meg itt vagyok". Ez az inger a szomszéd kutyája a példában.

Kutyatenyésztésről csak úgy futtában:
Valóban előfordulnak olyan "fajták" amelyek "túltenyésztettek", de ezt sok esetben keverik a fajta megőrzés során, kényszerűen alkalmazott (pl vérvonal, azaz az apai ág egyedeinek párosítása, pl. apa+lánya stb.)
tenyésztési eljárásokkal. Itt van például a kuvasz és a komondor esete. A II.VH után magyarországon talán volt összesen 30-40 db állat az említett fajtákból. Ebből a kevés egyedből kellet először beltenyésztéssel különböző vonalakat kialakítani, amiket aztán egymással keresztezve a fajon belül heterózis hatás jött létre ami a szülőknél egészségesebb, életképes egyedeket produkált.

A korcs kutyák (viszonylagos) nagyobb inteligenciája pedig pont abból adódik, hogy a szülök génjeinek alléljein kevés azonos (esetlegesen) hibás gén található.

Egyébként családunknak egy komondorja és egy erdélyi kopója van. Kölyökkoruktól együtt vannak nevelve és elég röhejes látni, hogy egymástól is tanulnak. A komondor például megtanulta a kopótól, hogy hogyan próbáljon kaját kunyerálni (idétlenül próbál pacsit adni), ami elég röhejes egy olyan behemóttól mint amilyen ő.

Üdv: agresszívmalac