Liba Creative Commons License 2000.06.22 0 0 38
Tisztelt Gonda László !

1. Kíváncsian várom a Lex Borbélyt.

2. A horvátok valóban "egszerűen" megoldották, de ne feledjük, Horvátország sajátos helyzetét: egy fiatal állam, amelyik minden áron legitimálni akarta magát, s ehhez minél több horvátra volt szüksége. Másfelől közel sincs annyi "idegenbe szakadt" horvát mint magyar. Harmadrészt a tudzsmani politikát, amelynek része volt az állami rangra emelt nacionalizmus én óvakodnék modellként emlegetni. A románok nem oldották meg jobban mint más. Senki román nem kap automatikusan állampolgárságot, aki nem Romániában született. Más kérdés, hogy Románia és Moldova Köztársaság között egy sor kétoldalú egyezmény biztosítja a szabad utazást, diplomák ekvivalenciáját, ösztöndíjak odaítélését stb. Ilyen egyezmények Magyarország és Románia között is vannak, s a tehetséges magyar diplomatákon (is)múlik, hogy még több legyen, s a jelenlegieket betartsák (inkább ezzel kellene foglalkozni, mint a státustörvénnyel, de mindegy...) A lengyelek nem tudom, hogy oldották meg.

Írod: "Amit tudok, hogy ha vkinek kettős állampolgársága van (nekem is van) akkor az már más, különböző mint akinek egy van. ". Mi kellene motiváljon arra, hogy állampolgárságokat gyűjtsek. Én inkább azt szeretném, hogy több eszem legyen, mint állampolgárságom, de erre már csak minimális esélyeim vannak :-) De ha már annyira hiányzik az a fránya állampolgárság valakinek, hát kérvényezze. Erre minden törvénymódosítás nélkül, lehetősége van bárkinek.

Én elsősorban azért ódzkodom e dologtól, mert ismerem az állampolgársági jogviszony tartalmát. Tudom, hogy ez az állam és természetes személyek között jön létre és kölcsönös jogokkal és kötelezettségekkel jár. Minthogy alapvetően államellenes, liberális felfogású vagyok, úgy gondolom, hogy éppen elég nekem egy állam basáskodását, hülyeségeit elviselnem, nincs szükségem még egy másikra is. A kettős állampolgárság szorgalmazói - szerintem jóhiszeműen - összetévesztik az államot a nemzettel. Én akkor is a magyar nemzet része vagyok, ha nem vagyok magyar állampolgár. A nemzeti identitást - de ezt már írtam egyszer - nem lehet és nem is érdemes intéznényesíteni. Adminisztratív úton csak jogokat és kötelességeket lehet előírni, de ennek semmi köze az identitás-tudathoz.

3. Nacionalizmus ügyben továbbra sem értünk egyet, de ez nem baj. Nem tévesztem össze a sovinizmussal. A nacionalista nem gyűlöl más nemzetet, csak éppen elfogult, kritikátlan a sajátjával szemben. Ez valóban kisebb bűn, de nem bocsánatos.

4. Az MVSZ-el pedig egyebek közt az a bajom, hogy csak kizárólagos politikai megoldásokat fogad el (trianon revíziója, kettős állampolgárság stb.) Szerintem egy nemzeti integrációs szervezetnek nem lenne szabad egyetlen politikai doktrína zászlaja alá hívni a politikailag is sokszínű magyarságot. Kár, hogy az MVSZ a MIÉP fiókszervezetévé degradálta saját magát. Gondolom megérti, ha úgy vélem, nekem nincs ott mit keresnem.
A helyes irány szerintem a közös nemzeti, kultúrális értékek ápolása lenne, de ilyesmiről már rég nincs szó az MVSZ-ben.

Tisztelettel: Liba

Előzmény: Gonda László (34)