speaker Creative Commons License 2000.06.21 0 0 4
Orvossztrájk orvosok nélkül


Sem a Magyar Orvosi Kamara, sem a FAKOOSZ – Alapellátó Orvosok Országos Szövetsége, sem a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesülete nem támogatja azt a felhívást, amely szerint a háziorvosok jövő szerdán egy véleményük szerint elhibázott rendelet elleni tiltakozásként mintegy ötvenezer beteget küldjenek laboratóriumi vizsgálatra.

A tiltakozást az váltotta ki, hogy egy rendelet értelmében a háziorvosoknak a páciensek életkorától függően egy- és háromévenként azokkal is találkozniuk kell, akik panaszok híján egyébként nem fordulnának hozzájuk. Ellenkező esetben elesnek a távolmaradók után járó kártyapénztől. Kollai Balázs, a Maposz elnöke szerint sorban jelennek meg hibás és végrehajthatatlan rendeletek, és ezekkel kapcsolatban hiába keresik meg az egészségügyi minisztert, nem egyeztetnek a Maposszal. A háziorvosokat arra szólítják fel egy közgyűlési határozatuk alapján, hogy jövő szerdára tíz-tíz olyan beteget küldjenek el laborvizsgálatra, akinél ez egyébként is indokolt lenne. Mivel naponta nincs ennyivel több olyan páciens, akit a szűrés miatt kellene laborba küldeni, az orvosok átcsoportosítják szerdára ezeket az eseteket. A betegek szimpátiája abban nyilvánulhat meg, ha elmennek jövő szerdán a laboratóriumokba.

A háziorvosokat tömörítő többi szervezet egyetért abban, hogy a rendeletet módosítani kell, ennek ellenére egyik sem támogatja a tiltakozó akciót. Az 1600 gyermekorvosból 1300-at tömörítő házi gyermekorvosi egyesület elnöke, Huszár András elmondta: a rendelet számukra a csak felnőtteket gyógyítókhoz képest is diszkriminatív, ám a minisztériummal és az egészségbiztosítóval sikerült megegyezniük a módosításról, és reményei szerint erre rövidesen sor is kerül. Úgy tartja: szakmai okokból nem lehet etikus, ha csecsemőket, nyolc-tíz éves gyermekeket tumultuózus jeleneteknek tesznek ki.

A FAKOOSZ sem tartja etikusnak a tiltakozási módszert, és nem támogatja a Maposz akcióját – nyilatkozta lapunknak Éger István, a szövetség elnöke. A rendelet célját egyébként egyértelműen jónak tartják, de felháborítónak és elfogadhatatlannak értékelik, hogy az orvosokat a finanszírozás megvonásával büntetik, ha a beteg a felszólítás ellenére sem megy el a rendelőbe. A rendelet szerint a finanszírozási öszszeg nem veszne el az orvos számára, ha igazolni tudja, hogy a beteget értesítette, de az egészségbiztosítóval kötött szerződés szerint a páciensnek meg is kell jelennie a rendelőben. Elfogadhatatlannak tartják, mégsem értenek egyet azzal, hogy a döntéshozókra a „betegek rángatásával” próbáljanak nyomást gyakorolni.

Kupcsulik Péter, a Magyar Orvosi Kamara elnöke azt hangsúlyozta, hogy nem támogatták a rendelet megszületését, azóta is mindent megtettek a módosítása érdekében, erre ígéretet is kaptak az egészségügyi kormányzattól. A demonstrációval kapcsolatban nem kívánt állást foglalni.

Donkáné Verebes Éva, az egészségbiztosító főosztályvezetője „bosszúszűrésnek” minősítette a lépést, mivel a rendeletben szó sincs arról, hogy kötelező lenne vizsgálatra küldeni a betegeket. A háziorvosokkal kötött szerződéseket a rendelet módosítása után megváltoztatják, és az orvosokat nem éri hátrány, ha az értesített betegek nem jelennek meg a rendelőkben.


MAGYAR NEMZET
2000. június 21. ( 2. oldal)