Liba Creative Commons License 2000.06.20 0 0 28
Tisztelt Gonda László !

Sokat vonakodtam, hogy írjak-e, hiszen nem kaptam érdemi választ a kettős állampolgárság jogi tartalmára vonatkozó kérdésemre. Végtelenül sajnálom, de Borbély Imre (meglehetősen sommás) magánvéleményét - bármennyire tisztelem is - nehezen tekinthetem úgy, mint a magyar kormány vagy akárcsak az MVSZ hivatalos törvénytervezetét a kettős állampolgárságról. Főként az érdekelne, hogy milyen új szabályozást képzelnek el a kettős állampolgárság szorgalmazói a jelenlegihez képest, miként kívánják áthidalni azokat a jogi problémákat, amelyeket ez felvet (az állampolgárságra vonatkozó magyar törvény kimondja, hogy semmilyen megkülönböztetés nem alkalmazható a magyar állampolgárok között, hogyan vonható meg ilyen körülmények közt a szavazati jog, miként gyakorolná az állampolgárok nyilvántartására vonatkozó kötelezettségét a magyar állam az országhatárokon kívül élő magyar állampolgárok esetében, hogy csak kapásból említsek két példát).
Ameddig ezeket a kérdéseket nem tisztáztuk hivatalosan, jogszabály-tervezet formájában (és nem egy tisztségviselő bővített mondatának szintjén), addig fölösleges bármilyen vita.

A nacionalizmus megítélését illetően különbözőek vagyunk. Szerintem a XXI-ik században a nacionalizmusnak nincs semmilyen pozitív tartalma (már ha volt egyáltalán valamikor). Nem tévesztendő össze a hazaszeretettel, ami természetes és mélyen emberi érzés. A nacionalista olyan mint a rossz szülő. Saját gyermekét hibátlannak, tökéletesnek, saját magát pedig csalhatatlan ítéletűnek tekinti.

Az MVSZ honlapját pedig valóban ritkán látogatom. Nem tehetek róla, de nem vagyok az "MVSZ-fun club" tagja. (hogy finoman fogalmazzak). És azt hiszem, hogy ez nem az én hibám. Az MVSZ ajánlata nekem nem tetszik, visszautasítom. Ehhez jogom van még akkor is, ha Patrubányék a lelküket teszik ki olyasmiért amit én merőben elhibázottnak tartok. Apropos. Ugyancsak az Ön kedvence, Borbély Imre mondotta: "A politikai cselekvésnek nem a hatékonysága, hanem az iránya fontos. Ha rossz az irány, akkor jobb az alacsonyabb hatékonyság". Ebbe az irányba - szerintem - nem kellene ennyire belehúzni :-)

Tisztelettel: Liba

Előzmény: Gonda László (23)