Még valamikor a déli szomszédaink között folyó háború idején olvastam 1 hírt, hogy horvát hekkerek betörtek szerb kormányzati gépekre, és jól megmondták nekik.
Másnap már az tolvastam, hogy szerb hekkerek törtek be horvát kormányzati gépekre, és visszamondták nekik.
Nem mondom, hogy a hekkerek sok jót tudtak volna tenni.
Én nagyon fontosnak tartom, hogy az átlagember megfelelően tekintsen az Internetre, hogy ne egy veszélyes, vad környezetet lásson benne, hanem egy lehetőségekkel teli új médiumot.
Eléggé elkeserítő lehet, ha egy cég pl. azért marad le a versenyben, mert fél az Internettől, és nem merik használni. Mert hallottak, láttak pár idióta beszólást, amiben valaki látott egy olyan embert, aki látta, hogy valaki betört egy nem megfelelően felkonfigolt sulinetes gépre.
Pedig, ha egy gép megfelelően fel van készítve, akkor azt a legfelkészültebb hekker sem nyomja fel, az biztos. Ha egy vezető, ezt észben tartva dönt az Interneten való megjelenés melett pro vagy kontra, sokkal ésszerűbb döntést tud hozni.
Voltam április végén a szinergon napokon, ahol a cég biztonsági főnöke mondta, hogy a biztonság már megoldott dolog, nem kérdés. Iiigen..előtte 2-3 héttel nyomták fel a szerverüket :-)) Szóval ez így, ebben a formában nem igaz.
Mert technikailag megoldható a biztonság, de 1 nagyon fontos dolog hiányzik: az egyszeri ember képzése biztonság terén. Jó ötletnek tartom a wigwam-os weboldalt, ami - gondolom - ilyen célból jött létre.
Az év elején volt pár hekkeres topik, ahol pár magát IT-professzornak képzelő ifjú titán hirdette a hekker, krekker szavak definícióit, és aki képes volt attől eltérni a legkisebb mértékben, azt jól lelámázták. Valamelyiktek írta, hogy nem a szótári jelentés számít, hanem amit a nép mögé képzel, hisz. Manapság pedig a hekker szó hallatán az ember inkább a bűnözőkre gondol, nem pedig a Unix/stb.-gurukra.
Uff :-))
Perverz Tata