zsuzsa Creative Commons License 2000.06.16 0 0 49
Felebarátim !

A hatuszast illetoen hadd legyen szabad tennem par megjegyzest.
Ha most kezdesz el haton uszni tanulni, akkor eros ketsegeim vannak a stilusodat illetoen.
Soxor nezem a viz alatt, ki hogyan uszik.Tizbol nyolcan szornyen, inkabb hagynák abba..
elmeletben mindenki vegig tudja kecmeregni azt a 25-50 metert, de nem veletlen, hogy
uszasoktatasnal eloszor a vizfekvest, siklast, utana a labtempot, majd a kartempot tanitjuk.
Ugyanis latszolagos konnyusege ellenere, ez egy bonyolult mozgas.
Eloszor is a fenekedet erosen ossze kell szoritani, az alladat a mellkasodhoz szoritani es a karoddal mintegy megnyujtani a testedet. A ful mellett levo kez konyokenek tenyleg egesz a fej mellett kell menni,kiforditott tenyerrel.
A terdek nem koszalhatnak szet terpeszbe es keveset er az egesz, ha belecsucsulsz a vizbe es csak kalimpalsz.
Eloszor meg kellene probalni ezt a feszitett, nyujtozkjodasos vizfekvest ugy, hogy a ket kezdet osszefogod es nagyon messzire kinyujtod a fejed felé, mintha mogotted allna valaki a vizben es a csuklodnal fogva huzna, utana megnezed, hoigy a mellkasodhoz leszoritottad e az allad.
Ezek utan felveszed a nagyon erosen osszeszoritott farizmok + osszeszoritott hasizmokkal hatrabillentett medence ( mint amikor a pocakodat probalod behuzni )
tartassal picit csampas labbal( a nagylabujjaid ernek tul kepp ossze ) elkezdeni a krallozast, nagyon laza bokaval, a labfej a leglazabb, terdbol es csipobol finoman iranyitva a mozgast.
Mindezt lehet ugy is gyakorolni, hogy megfogod a rudat vagy kotelet es felfekszel a vizre ( gyerekeknel azt szoktak gyakoroltatni, hogy az egyik alla tarsa mogott es huzza a vizben )
Ha ez mar megy, csak akkor kezdunk a kartempora figyelni, ugyanis mindharmat ( kartempo-labtempo-fekves a vizen ) egyszerre csinalva nem hatuszas lesz csak evickeles.

Igazsag szerint a porcaink 12 eves kortol oregszenek... nem szabad ezen sokat gondolkozni. (Kedvenc 80 eves betegem a vizitorna kozben megjegyezte, hogy o annakidejen a Don kanyarban a magyar biciklis hadtesnel szolgalt es mar AKKOR IS fajt a terde.)
En soha eletemben nem tudtam lemenni hidba, olyan merev a gerincem.. na es?
Nem kell egyes szerveink helyebe kepzelnunk magunkat ! Arra kell fokuszalni, ami jol mukodik rajtunk!!

Indian, te Bekterewes vagy?