Törölt nick Creative Commons License 2000.06.16 0 0 55
Kedves Fastnet, már alig van különbség. A közszolgálati tv kiticst gyanakodva foglalkozik informatikával, és nagyon óvatos és távolságtartó (voltam ottan szerkesztő, belülről éltem meg). A kereskedelmi tv-k pedig a szakma globális szabályai szerint dolgoznak. Abban semmi különbség sincs.

A printmédia esetére is ugyanazok a szabályok érvényesek. Vannak jó és korrekt őjságok (illetve inkább újságírók), a többiek pedig az üléspontjuk alaápján alakítják ki az álláspontjukat. Az említett szerkesztési elvet pedig errefelé is nagyon jól ismerik, régóta.

Jellemzés: a 70-es évek elején egy újságárus a 70-es troli végállomásánál az aluljárónál árult újságot. "Mit csinált a rendőrszázados a feleségével! Esti a Hírlap!" Nos, az újságban mindenről szó volt, csak erről nem. Ebből kitalálhattuk, hogy mit csinált.

Mivel tudathasadásos énem egyik fele őjságot ír, a másik pedig IT-ben érdekelt, ezért jó ideje szorgalmazom a megfelelő helyen, hogy az IT ne legyen alulreprezentált a magyar médiában. A tézis őgy szól, hogy még nincsen megcsinálva a magyar IT média piac. A jelenlegi mentalitás fékezi ezt a fejlődést, ami nem növeli a piacot, ezért nem lehet nagyobb a marketing büdzsé, tehát nem lesz több hirdetés, etc. A kör bezárult.

Közben pedig az IT hírek, ha egyáltalán vannak, valamilyen gyanakvó távolságtartással lesznek megfogalmazva, a totálisan civil outsider szempontjából. Ez is kell, mert ezt akarja a kisember olvasni. De kell más is. Abból van túl kevés. No, ennyit mára.

Előzmény: Fastnet (54)