Komolyan veszem.
(meg ráérek)
Anno a diploma munkák bírálatánál azon kevés ítélő voltam aki minden diplomamunkát (hivatalos nevén diploma tervfeladatot) elolvastam és a benne lévő számokat én magam is kiszámoltam.
Sok mérnök jelölt ezen igencsak elcsodálkozott.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Nógrád megye közösségi közlekedéséről, kíváló, csillagos hatosra értékelendő munkákat lehet készíteni.
Ha valaki ezt saját képességeihez képes túl nagy falatnak tartja ezt, akkor szűkítheti:
- csak Nógrád megye vasúti közlekedéséről ír ?
- vagy tovább szűkíti és csak Nógrád megye vasúti személyszállításáról írt ?
- Nógrád megy közforgalmú autóbusz közlekedéséről ír ?
- Nógrád megye szerződéses autóbusz közlekedéséről ír ?
- Nógrád megy egyéni eszközös helyközi közlekedéséről ír?
- Nógrád megye helyi, városi közlekedéséről ír ?
- Nógrád megye kerékpáros közlekedéséről ír ?
- Nógrád megye ............................ír ?
De egy tanulmánynak, dolgozatnak van szerkezeti rendje.
Ha Zalaegerszeg városi közlekedéséről írsz kb. 200 oldalas tanulmányt akkor a harmadik oldalon még nem foglalkozhatsz azzal , hogy a Zeg-től 5 km-re lévő falu melletti vasúti megállóhely peronja hány cm magas és van e rajta eső beálló.
Mert ezzel elárulod, hogy csalsz, összeollózol.
Először a címet kell bemutatni.
Ha Nógrád megyéről írsz akkor Nógrád megyét.
Itt a legsűrűbben elkövetett hiba a történeti múlt bemásolása.
Tetszik vagy nem tetszik de egy Nógrád megye közlekedéséről szóló közlekedési dolgozatban nincs helye Szondí György hőstettének.
Ilyen munkáknak azzal kell kezdődnie, hogy :
- hol van Nógrád megye ?
- Mekkora ?
- Terület?
- Népesség?
- Korfa,
- foglalkoztatottsági ráta?
- mennyi város van a megyében?
- Mekkora lélekszámú a városok?
- Mennyi falu van a megyében ?
- Mennyi egy átlagos nógrádi falu lélekszáma?
- A megye domborzata?
- Mennyi és milyen út lépi át a megye határt ?
- Mennyi és milyen vasút vonal lépi át a megye határt ?
- Milyen a motorizáció aránya a megyében?
- s így tovább.
Enélkül csak össze-vissza ollózott sületlenségek halmaza jön elő.
S ebben az ügyben teljesen mindegy, hogy vasútmániás a készítő, a buszokért van oda vagy sötétzöld és mindenkit kerékpárra ültetne.
Ha mindez megvan akkor lehet neki kezdeni a választott területről való saját gondolatai kidolgozásának.
Ha valaki ezt tovább akarja szűkíteni - mondjuk - csak nyugat Nógrádra - akkor ne felejtsen el betenni egy Nógrád megyei térképet, melyen más és más színnel jelöli, hogy szerinte a megye melyik területe Nyugat-Nógrád és melyik Kelet-Nógrád ?