Törölt nick Creative Commons License 2000.06.14 0 0 20
Ha teljesen beállt a nyakad, akkor azon nem segít a torna, a nyújtás, az erőltetéssel csak bajt lehet okozni. Mindenkinek magának kell megtanulnia, hogy hol van ez a határ. Ilyenkor mielőtt bármi más jönne egy blokádot célszerű abszolválni. Ehhez nagyon biztos kezű orvos kell. Én kevés ilyet ismerek, általában egyszerre háromszor voltam ott. Most jó, mert kb. 15 évre biztosítva van ez a lehetőség.

Egyedül nem lehet megtanulni rendesen a gyakorlatokat, ehhez profi szadista gyógytornász kell. Bizonyos dolgokat így is el tudok mondani, hogy utánam tudd csinálni, de a java az sajna gyógytornász.

Van egy olyan figura, amikor elcsavarják az ember nyakát. Nos ez most a szó legszorosabb értelmében értendő. Ez egy 5-10 perces testgyakorlat. A delikvens a hátán fekszik és bámulja a plafont.

Gyógytornász becserkészi, és hatalmas terpeszülésben feje mögé ül, kb a térde magasságában lesz a fej. Ezek után elkezdi nagyon lassan mozgatni, tekergetni, és a nyakcsigolyák ilyenkor egy idő után recsegnek. Kb. a száraz akasztásnak felel meg, é sszerintem hatásosabb is.

Jöjjön most az, amit tenmagad is meg tudsz csinálni.

A nyújtógyakorlatok során az alap trükk, hogy ciklikusan végezzük. Egy erő ellenében meg kell feszíteni az izmot (30-60 másodperc), utána ellazítani, és ezt a lazuló izmot nyujtják további erő hozzáadásával. Így gyorsabb és hathatósabb, mint egy favágó lazító mozgás.

Bizonyos irányokba megy a dolog, de nem tudsz mindent egyedül csinálni. Nem javaslom, hogy más segítsen, mint egy gyógytornász, mert baj lehet belőle.

Fonjad össze a két kezed ujjait, és tedd a kezeidet a fejedre. A kezeddel mozgassad a fejedet lassan, mondjuk balra. Eközben állj ellen a nyakizamiddal, de a kezed legyen az erősebb. Ha a gerinced is követi a mozgást az nem is baj, sőt. Ezután szűntessed meg a nyakizom feszítést lassan. Próbáljál meg a kezeddel további erőt kifejteni. Nyúlni fognak az izmaid. Szünet. kb. 1 perc. Most a másik irányba. Stb. Kérdezz.

Előzmény: Sfakutya (19)