Alakul a retro szovjet rúd pentódás regeneratív vevő... :-)
Terveztem neki szerelőlapot, a 3d nyomtató meg a CAD tervezés is érdekel.
Bajom volt a csövek mikrofóniájával. Úgy sikerült kiküszöbölni, hogy a kivezetéseket rövidre vágtam, és vékony szilikon szigetelésű vezetékekkel kötöttem be a csövet, és rezgés csillapító géllel ragasztottam fel a panelre. Így a panel vagy a doboz kocogtatására teljesen érzéketlen, csak akkor hallani, ha magát az üveget ütögetem.
40m-re építettem meg, jön az amatőr sáv meg felette a közeli műsorszóró sáv. A bal felső (még nem beszerelt) kapcsolóval egy további kondenzátort a rezgőkörre kötve a 7MHz alatti műsorszóró sávot is lehet majd venni vele.
Az üres ablakban egy oled frekvenciamérő lesz - mondjuk nem igazán csöves. :-)
Azt hozza, amit egy ilyen vevőtől várni lehet. Az esti órákban egy méter dróttal veszi az erősebb műsoszórókat, különösen egy angol nyelvű kínait. Ha begerjesztem, szépen veszi a morzét, meg hallom az FT8 virnyogását. Mivel még nincs se frekvencia mérő, se skála, ebből tudom, hol vagyok a tekerővel.
Mivel a forgó csak 25pF-es, és van még plusz 68pF a rezgőkörben, elég finoman lehet hangolni. A tekerő 1:6 arányban csökkenti az elforgatást, így gond nélkül rá lehet állni az adásokra.
Kedvet kaptam egy jobb vevő építésére ezekkel a csövekkel. Vagy direkt konverzióval, vagy kétszer transzponáltan, a kf egy kristály SSB szűrő, utána alapsávra lekeverve. A regeneratív is egyfajta direkt konverzió, begerjesztve így veszi a morzét, ssb-t. Persze így minden morze kétszer jön, alatta is, felette is. Ezt javítaná ki a szűrő, alapsávban sajnos csövekkel nem tudom kiszedni, ahhoz processzor és digitális IQ feldolgozás célszerű.
Keverni ezekkel a csövekkel nem triviális, azt hiszem, a lokál jelet a segédrácsra kötve (10V vagy nagyobb pp jelszinten) lehet valami szorzóhoz hasonló keverést elérni. Talán két csővel szimmetrikusan, a torzítások csökkentésére.