sujgojo Creative Commons License 2024.10.01 0 15 230872

sziasztok,

talan emlekeztek, hogy a tavasszal keszultem egy nagy lamberiazasra es itt kertem tanacsot. azota a csur 80%-ban elkeszult, beszamolok rola, hatha vaélakinek meg hasznos lehet.

A vorofenyo ronkbol haver kifureszelte a 16-17mm deszkat amit aztan le is gyalult es szerencsere a marast is vallalta, sima aruhazi kezi maroval. szep lett az anyag, volt egy ket kifli alaku lamberia, de a nagyresze szep egyenes volt, gyonyoru rajzolattal. a szornyu nagy hosegben szepen meg is szaradt.

a csur lamberiazasat julius 24 kornyeken kezdtem es egy honapig csinaltam. sokat voltam szabin, ilyenkor reggeltol estig csinaltam, eleinte 8kor kezdtem, aztan a hoseg miatt egyre korabban. neha fejlampaval fejeztem be. volt, hogy dolgoztam, ilyenkor csak munkido utan csinaltam sotetig. egyik masik fiam neha segitett. 

a tenyleges lamberiazas elott megprobaltam minel jobban sikba hozni a feluletet, de ez nem mindig volt lehetseges, mert annyit kellett volna elgyalulni a szarufakbol hogy elfogyott volna. ahol melyebb volt, ott kipotoltam deszkaval es szepen eldolgoztam a szeleket. A legdomborubb tetoresz lamberiazasa kozben jottem ra, hogy minden domborulat gyakorlatilag olyan mint egy hordo, amit idealis esetben lehetetlen parhuzamos szelu deszkakkal lefedni, nem veletlenul ives a hordo donga. ezert a domboru feluletek kozepe mindig lemaradt lamberiazas kozben, es a letrejovo reseket egyre nehezebb volt feszegetessel, ekelessel eltuntetni. amikor ez mar nem volt jarhato, fel kellett darabolnom a deszkakat es igy folytatni. keserves volt. ezert a masodik teto oldalt, ami jobban is sikerult, nagyon alaposan sikoltam. ennek deszkazasa mar sokkal jobban ment. egyebkent szornyu munka volt es amikor mar 9 napja reggeltol estig lamberiaztam, beiktattam egy piheno napot. de meg messze volt a vege ezert folytatni kellett. a rosszul sikerult oldal nagyon dimbes dombos lett, ezert 60cm-kent kizsinoroztam es a mert ertekeknek megfelelo ellenleceket gyalultam, ezek aztan szepen kihoztak sikba, es a cserepezesen mar nem is latszik, milyen szar volt.

az utolso heten iszonyu hajrat nyitottam es ami belefert csinaltam, megsem keszultem el a nyaron, de csak 2 nap hianyzott a cserepezeshez. ez szeptember elso heteben jott ossze, es vegul a cserepezes is megtortent 3 fiam es 3 szomszed fiu segtisegevel.

apro szepseghiba, hogy meg mindig nincs teljesen kesz, mert nem csak az idom fogyott el, hanem a lamberia is. a hatralevo konyot lenejlonoztam, igy mar nem azik. deszkabeszerzes folyamatban, szamitasaim szerint meg 6 nap kell, hogy kesz legyek, az oszinszunetre tervezem a befejezest.

meg roviden annyit, hogy ti javasoltatok a tuszegezot, kicsit hezitaltam, de az igazsag az, hogy meg belegondolni is rossz, mi lett volna, ha nincs. tokeletesen bevalt, az 50mm szeget is siman lotte be a kemenyfaba. es mar meg van a masodik melo is, amire fogom hasznalni. nalam egyertelmuen megnyerte az "Ev szerszama" dijat.