az a kötél nem tud megcsavarodni, mivel maga a ballon forgásképes és kiforogja. a kábelen a létező legnagyobb terhelés utasoknál 400 kg, utas nélkül, becsőrölve a leszállóhelyre 4800 kg. a kábel szakítószilárdsága 45 tonna.
https://www.easa.europa.eu/en/downloads/7563/en
20 ms/s szél felett meg lehúzzák, és 8 db kötéllel van lenyűgözve a szerkezet. nincs terhelés alatt a kábel.
a kereskedelmi léghajókat, - amik a városligeti ballonnál jóval nagyobb szerkezetek - biztonsági okokból nem is lehet másként kikötni, kizárólag csak egy kötéllel, mivel szélreforgó szerkezetek, mint a vízen lehorgonyzott hajók. a szélreforgást meg egynél több kötél már akadályozná. persze ha a léghajón szakad az az egy kötél, tucatnyi mód marad arra, hogy a jármű utána földet érjen. (még ha nem is repképes állapotban)
ugyanakkor a városligeti ballonnak van vészhelyzeti terve, kábelszakadás (illetve ami annál esélyesebb: láncszakadás, bekötésszakadás) esetére: elindul a ballon 10 m/s sebességgel felfelé, 5 perc alatt tudnak kiengedni belőle annyi héliumot, hogy megálljon az emelkedés. (ekkor lesz 2-3000 méteren) innentől 5-7 óra alatt jön le és érkezik oda, ahova a szél fújja. esélyes, hogy vak sötétben fog földet érni.
tudom, látom, hogy ujjnyi fémelemek tartanak össze egy komplett szárnybekötést, néhány milliméteres kábeleken vagy hornyokon múlik, hogy irányítható legyen egy kisgép, egy helikopteren ökölnyi váltómű viszi át a nyomatékot a farokrotorra, ami ha szétesik, a gép menthetetlen... a siklóernyőn is két kisujjnyi vastagságú karabineren meg egy kézzel varrott hevederen függ az életem. ennek ellenére ez a léggömbös városnézés nekem sem szimpatikus. ha valaha nyerek rá egy jegyet, biztosan el fogom ajándékozni.