gaffy59 Creative Commons License 2024.09.24 0 0 181071

"El tudom képzelni és akkor a sok egyéb hordalékról nem is beszéltünk"

 

Igen, a vegyi anyagok után.

A hatvanas-hetvenes években volt szerencsém az Újpesti Dózsában kajakoznom. Akkoriban az augusztus 20-ai délelőtti légiparádék idején az Erzsébet hídnál, a budai rakpart alatt többedmagammal evezgettünk felfelé.

A fent láblógatva ülő nézők -még csak üveges sört fogyasztók - egymás után dobálták a vízbe a kiürült palackokat, amiket mi gyerekként boldogan gyűjtögettünk össze. Emlékszem a lábam is kitettem a kajak szélére, hogy minél több "kőbányais" beférjen a hajómba. Három kajakot úgy megpakoltunk - pedig csak a zöld üvegesekre pályáztunk -, hogy csudájára jártak. Már akkor is dobták nekünk az üveget, amikor még volt benne sör. "Hablécig" merülve kanalaztunk az Árpád híd alatt lévő úszóházig.

El lehet képzelni, hogy az előtt és azóta is mi üveg került a Duna fenekére és akkor csak az üvegekről beszéltem azon a szakaszon. A folyók zöme ma is a nemkívánatos hulladékok gyűjtőhelye! Sorolhatnám miket rejt a meder.

2018-ban október vége felé a bajai Duna-szakaszon hajóztam és amit akkor láttam azt sokan el sem tudják képzelni (bajai vízállás 27cm! extrém alacsony és átlátszó). A meder alján amiből a legtöbb látható azok a korábban bedőlt fák és ágak. Az ezeken megakadt színes nejlon szatyrok, zsákok és a több méter hosszan kígyózó fóliák, kötöző hevederek, stb. látványa elképesztő mennyiséget képvisel, de ezt azért nem gondoltam volna. A víz alatt megrekedt és beágyazódott fákon/ ágakon, ahová csak a szem ellát a fennakadt gyilkos anyag karácsonyfadíszként lobog, talán az idők végezetéig. Na ez a baj, mert ott marad, ahogy a használt akkumulátor, a traktor és autógumi, fém és műa.bili, TV, magnó és minden ami feleslegessé vált már. Reménytelen a begyűjtésük. Egyszer horgászat közben egy fém, pedálos gyerek kisautót fogtam (talán Moszkvics volt :). De Gemenc vizei sem különbek, minden ugyanúgy ott is jelen van. És akkor mi lehet a Tiszán...? -jöjjön a költői kérdés.

A hírek(a szalagcímek) ezekről sem szólnak, pedig nagyon súlyos dolgok. Azért a felszínen látni némi változást és az is valami. Mondjuk 1%.

Előzmény: Jamy25 (181066)