Szintén a HM topikban (F_Zsolt):
"Régi sérelmeket meg szerintem felesleges melengetned, azzal csak magadnak ártasz. Gondolok itt a korábbi wazulos megjegyzésedre. Én ha a helyedben lennék, akkor büszke lennék arra, hogy sikerült barlangrajzokból és régi kódekszekből egy olyan rendszert rekonstruálni, amely megállja a helyét."
Igazából nem melengetem, hanem csak felhasználom arra, hogy lássam, 15 év alatt mennyivel előrébb jár már a HEMA, mint 2009-ben. Ez olyan, amikor felmész egy magasabb hegyre és jobban átlátod azokat a régi dombokat, melyek valamikor egészen lentről hegynek tűntek... Jobban látod az összefüggéseket. (Plusz van benne némi kellemes nosztalgiázás is.)
Nyilván nem "barlangrajzokból és régi kódekszekből" -- gondolom, ez csak irónia volt -- sikerült újraalkotni az európai vívást régebbi rétegeit. Eleve a HEMA számos korszakot jelent: kard + ökölpajzs (XIV. sz. eleje) egészen az I. vh. szuronyharcáig (vagy akár tovább is). A XIX. sz. rengeteg minőségi vívókönyv van a szablyavíváshoz, itt szinte semmit nem kellett újraalkotni.
SAGA adatbázis: 2415 vívókönyv (2013), 3033 db (2020), most ~3200 lehet (csak valamiért nem lehet megnyitni).
"Miért ne lehetne ilyet megcsinálni? Azt értem, hogy mindenkinek vannak korlátai, de mindenkinek máshol vannak ezek a korlátok, van aki el se tud ilyet képzelni, más meg simán megugorja, még úgy is, hogy előtte nem gyűjtött 30 dant más rendszerekben. Ezt hívhatjuk úgy is , hogy innováció."
Sajnos, 2009-ben nem ez volt az általános hozzáállás.