Kedves Teodor !
Boszniaban 1997-ben voltam Bosznia-Hercegovinaban, azota sokminden valtozhatott.
A kovetkezo utvonal menten jartam be kerekparral (1700 km)
Szekesfehervar-Donji Miholjac-Nova Gradiska-Okucani-Stara Gradiska (itt akkor meg civilek nem mehettek at a hidon ezert kerulni kellett keletnek)-Brod-Svilaj(komp es hatar atkelo)-Derventa-Banja Luka - Jajce - (Donji Vakuf nem emlekszem pontosan)-Jablanica(amerikai tamaszpont egy fontos utkeresztezodesnel, igazi amerikai ferto, ahogy azt a vietnami filmekbol ismerjuk, fenyreklam, zulles, qrvak, Coca-Cola kirakodovasar stb.)-Mostar-Bugojno(itt hibasan jelez a terkep elotte kell balrafordulni a hegyekbe) - Nevesinje (nevesincsde megisarrakoll menni:-) -Gacko-Cermeno(vagy mi)- Gorazde-Sarajevo-Foca-Tuzla-Orasje(hatar es kompatkelo, a hid le volt robbantva)-Vukovar(ide semmi modon nem engedtek be akkor)-Osijek(Eszek)-Mohacs-Szekszard-Szekesfehervar vonalon.
Namarmost akkor a fizetoeszkoz teren hatalmas kaosz volt: Banja Lukaban Jugoszlav ujdinar es a foteren egy csomo feketepenzvalto pusmogja "devise devise", de meg a bankban is feketen valtottak, nem adtak bizonylatot viszont az arfolyamnal tobbet :)
Jajce-ben horvat Kunaval lehetett hivatalosan fizetni, de elfogadjak a nemet markat is.
Mostartban, Sarajevoban nemet marka es neha regi jugoszlav dinart hasznalnak valtopenznek 100 regi jugoszlav dinar=1 DM.
Na szoval ez volt akkor, azota ugy tudom bevezettek hivatalosan a sajat Markat, a biztonsag kedveert en Nemet markat vinnek, espedig kis cimletekben is. Valoszinuleg most is elfogadjak, de ha nem, akkor biztosan bevaltjak.
Uzemanyag: fogalmam nincs (Horvatorszagban tankolj egy nagyot oszt majd meglatod, ha felig kifogy fordujj vissza:-), nekem elsosorban tej, kenyer meg gyumolcs kellett ilyesmit az ut mellett is arulnak. A gyumolcs olcso (kulonosen a fuge!) es nagyon finom. Mostar kornyeken akkora verebnagysagu saskak vannak inyenceknek :-).
Kaja van, a nagyobb varosokban tudsz rendesen boltban vasarolni. Az arak normalisak. Mostarban a nehai oreghid nyugati hidfojenel fagylaltot is ettem.
Utak allapota kerekparosnak jo, altalaban osszefuggo az aszfalt de van sok lyuk is, es van ahol varatlanul leszakadt az uttest, ezert ne hajts gyorsan ! En kerekparral hegyrol le majdnem raszaladtam 50-nel egy ilyen lepcsoszeru ugratora (valahol a keleti orszagreszben), konnyen halalos lett volna !
Utjelzo tablak szarok, szet vannak love Svilaj es Derventa kozott ugy eltevedtem a foldutakon fel napig, hogy csak na. El is neveztem azt a reszt a Lelkek Utvesztojenek (ennek mas oka is volt). Iranytu es terkep hasznos lehet.
Hat igen. Sok a rom, sok a kihalt telepules pl. Grk es a Lelkek Utvesztoje terulet. A korai visszatelepulok (vagy tulelok) csibe, kacsatartassal esetleg kecsketartassal kezdtek ujra a haziallattartast, gyujtogetnek az erdoben, de azert ultetgetnek is. A romos epuletek egy-egy helyisegebe koltoztek be akkoriban.
A nagyobb telepulesek kisebb-nagyobb karosodassal, de legalabb tuleltek a haborut. Jajce es Mostar csunyan szet van love. Sarajevo - szerintem - nem annyira.
Vigyazz ! Rengeteg akna lehet bizonyos helyeken, sokszor tabla is figyelmeztet a veszelyre.
De azert ne felj ! Az uton nincsen akna, es a hidakat is helyrehoztak ill. szukseghidakat epitettek.
Jart utat jaratlanert el ne hagyj, ha megis nezd meg, hogy hova lepsz. Ami feszes el ne vagd, ami laza meg ne feszitsd, amig nem tudod mi van a vegen ;-) .
Az alagutak nincsenek kivilagitva (se fenyvisszavero se feher csik) es igen hosszuak is vannak.
Ugyelj arra is, hogy el ne usd benne a kerekparosokat, tapasztalatbol tudom, hogy kerekparosnak hiaba van lampaja semmit nem lat. Te sem biztos, hogy idoben veszed eszre, ha hajtasz mint egy meszes. Aki kerekparral vag neki egy ilyen alagutnak hatulra piros villogot tegyen, mely akkor is vilagit, ha a kerekpar megallni kenyszerul es vigyen kezi zseblampat, amivel merolegesen meg tudja vilagitani maga mellett a jobboldali falat, kulonben borzalmakat el at es akut eletveszelyben van. (Jo kerekparlampam ellenere hol a jobb, hol meg a bal alagutfalnak utkozve cikk-cakkban negyed oraig is eltartott, amig valahogy atertem egyik-masik alaguton! Az alagut a legsotetebb ejszakanal is sotetebb lehet ! Aztan elovettem az elemlampat...)
Aztan Sarajevo kornyeke igen hegyes-volgyes. Az utak keskenyek es igen sok aldozatot szednek az utmenti halotti emlekmuvek tanusaga szerint. A nagy nehez autok nehezebben jonnek le a hegyrol mint fol (tobbet bir a motorja mint a feke) es a turelmetlen kicsik hajlamosak ketes helyzetekben elozni. Szamits mas hulyesegere is. Az ottaniak egyebkent imadnak dudalni, valoszinuleg udvozlesnek szanjak.
Nehol talalkozhatsz gyerekekkel, akik igyekeznek az arrahaladot lestoppolni es az erdoben szedett malnat akarjak eladni vagy elcserelni csokoladere. Ha jo szived van gondolj rajuk is.
Tobb igazoltatasi pont volt, egy helyen (Nevesinje elott) a csomagomat is atneztek, de macera nem volt semmi, meg a csomagatnezo reszerol sem, szemmel lathatoan szegyellte, hogy ellenoriznie kell. Gorazde elott radion kert a katona engedelyt arra, hogy tovabbengedhessen. 10 perc varakozas utan megkapta. 1 robbanast hallottam Gorazdeben es ket rovid soroztot Vukovar mellett ejszaka a kukoricasban aludva (de ez mar Horvatorszag es azota Vukovar statusza is tisztazodott).
Mindenki vegtelelenul rendes es segitokesz volt, az emberek (magyar viszonyokhoz kepest is) kedvesek, a lanyok szepek...
Mit mondjak meg ? Egymastol felnek egy kicsit: Bugojno-ban egy borbely eltanacsolt attol, hogy Gacko fele menjek: huvelykujjat a torkan vegighuzva mutatta es magyarazta, hogy a csetnyikek elvagjak a nyakamat. Gorazde elott 3 kislany azt mondta Gorazde jo, Gorazde muszlim, de Sarajevo fele ne menjek mert ott "srpska pum-pum". Azert en mentem Gackoba is (ronda hely, annal csak Tuzla rondabb) meg Sarajevoba is es nem volt pum-pum.
Lattam viszont a komposokat a hazateroktol koldulni, lattam hazateroket egymasra talalni es oromukben sirni (lehet, hogy katasztrofak kellenek, ahhoz, hogy az emberek a romok tetejen radobbenjenek mi is az igazi ertek) de lattam embereket banatukban is sirni, ocska feher lada mellett allt egy es nezett arra, ahol volt valaha valami a tormelek helyen, egy ferfit a kormanyra borulva razott a siras, mig asszonyaik s gyerekeik a hatso ulesen szorongtak megszeppenve...
Szoval menj csak nyugodtan es szeresd oket. En iden (ha osszejon) ujra elmegyek arrafele kerekparral es Mostarban megint veszek egy szuper kavedaralot rezbol - ajanlom neked is figyelmedbe - igaz, hogy 40 DM, de masutt nem igazan kapsz ilyet. A Neretva gyonyoru kek, mint amilyennek Csontvary megfestette, fenykepezogepet vigyel, de vigyazz, vizieromuvet ugyesen fenykepezz, a vakut kikapcsold. Ovakodj az automata fenykepezogepektol !
En az egesz utrol 150 kepet keszitettem, es egy eleg reszletes naploszeru tobb oldalas utleirast is... , dehat igazabol nem sokakat erdekel az ilyesmi - inkabb Olaszorszag a divat.
Igen szep volt, kulonosen a Banja Luka - Jajce - Mostari szakasz.
Amugy nekem az egesz 13 napos ut 17 ezer forintbol kijott inclusive + 1 tekercs szines negativ es 2 telefonkartya (, ha nem telefonalod el azonnal mind nem nagyon eri meg, mert nem egyfoman hasznalhato mindenutt) es a kavedaralo. (Lehet, hogy a 4-5 konzerv, amit innen vittem nincs beleszamolva, a szamolas alapja a penztarca tartalmanak indulaskori es erkezeskori kulonbsege volt az osszes devizanemet figyelembeveve.)
Hat minden jot !
KovA
PS: :-)