Graver Creative Commons License 2024.09.03 0 1 17167

Sziasztok!

Ki, hogy van?

Túl vagyok 4 hét rehabilitáción, pontosabban ebből lejött a 20-i hosszú hétvége. Írok egy "kis" beszámolót.

Szóval a Magyar Honvédség Mozgásszervi Rehabilitációs Intézetében voltam Hévízen. Ez nem az a reumakórház, ami a tó mellett van (Szent András), hanem Hévíz szélén, szinte már Alsópáhokon van.

Maga az épület(ek) egy nagy parkban helyezkedik el, ami jól jött, mert iszonyat meleg nyarunk van, a szobák nagy részében pedig nincs légkondi. Egy részükben van, de ott meg szinte biztos, hogy akad olyan páciens, aki nem bírja. Szobát cserélni sajna nem lehet. Én egy kétágyas szobában voltam (légkondi nélkül, ventillátorral), első két hétben szinte egymagam, mert a szobatársam csak a kezelésekre járt be délelőttönként. Vannak ilyen "bejárósok", gondolom, olyan is, aki fizet a kezelésekért. A beutaltaknak nem kell, az ellátásért sem. Csak a tévéhasználatért (tv minden szobában van), illetve a kezelőlepedőért (amit mindig vinni kellett magunkkal) számoltak fel némi költséget, vagy ha valaki az intézmény területén parkolt az ottléte alatt, akkor parkolási díjat fizetett a végén.

Az egésznek olyan retro hangulata van, mintha nagyjából a hetvenes években lennénk. Az étkezések az intézmény éttermében történtek, kétféle menüből lehetett választani minden étkezésnél, ezeket előre be kellett jelölni egy nyomtatványon. Turnusok voltak az étkezésnél, mindenki kijelölt helyen ült végig. Az ételek fogyaszthatóak voltak, nem egy Gundel, de azért többnyire minden ehető volt.

Itt is volt egy olyan SZOT-üdülős feeling. :) 

 

Első nap, mindjárt a beköltözés után megvizsgálja az embert egy doki, de olyan alaposan, mint még soha. Legalább egy órát vizsgálgatott, még a lábaim hosszát is lemérte, és megállapított számos olyan kisebb-nagyobb mozgáskorlátozottságot, amit én már észre se vettem. :-o Nem csak a műtött területre koncentrált, hanem az egyéb panaszaimra is. Pl. mondtam, hogy a bal térdem, amire ráestem tavaly, még mindig fáj, meg hogy a nyakam is "csapágyas", így ezekre is mindjárt írt ki kezeléseket. Aztán egyezkedtünk, hogy meddig maradok. Így lett 4 hét, de akár 6-8 is lehetett volna, de azt már nem tudtam volna vállalni különböző okok miatt. Kaptam egy kezelőlapot, arra volt minden felírva, hogy mikor, hol, milyen kezelésekre kell mennem, és a kezelők is vezették, hogy mikor, mit csináltak rajtam/velem. Az első egyéni gyógytornán a gyógytornász is írt még ki kezeléseket/feladatokat pluszban. A gyógymedencébe egy hétig nem mehettem, mert a laborom nem volt jó. Kaptam gyógyszert, és amikor már kifogástalan volt a laborom, csak akkor írtak ki vizitornát. A gyógymedencében egyébként a hévízi gyógyvizet használják, ezért szigorú higiéniai szabályokat kell betartani. A kiírt vizes kezelésen felül minden nap lehet menni 30 percre a gyógyvízbe. Ezen felül, akinek nem ellenjavalt, és el tud menni a Tófürdőbe, az kaphat kedvezményesen néhány alkalmas belépőt oda. Én még nem tartottam ott, hogy a kb. 1.5 km-es utat odáig meg tudjam tenni, így ezt kihagytam, de többen lejártak.

 

A kezelések mind délelőttönként vannak, legkésőbb délután 3-ig, különböző helyszíneken, úgy, mint alagsor, földszint, másik épület. Közben ugye a megadott időben még az étkezéseken is meg kell jelenni, vagy adott esetben visszamenni közben a 2. és 3. emeleten (lift van), vagy a másik épületben lévő szobába, pl. átöltözni fürdőruhába, stb. Így aztán a délelőttök gyorsan teltek, mert az ember pendlizett egyik kezeléstől a másikig + étkezések. Sokféle kezelést nyújtanak, a gyógytorna különböző formáitól a masszázsokon, iszapkezeléseken, többféle elektromos és vizes kezeléseken át a gyógymedencében végzett vizitornáig vagy súlyfürdőig, de vannak kondigépek is. Nekem volt egyéni gyógytorna, ultrahangos kezelés a térdemre, masszázs a nyakamra és a vállövre, úgynevezett leszálló galván kezelés a zsibbadt jobb lábamra, fekvőkerékpáros, csípőgépes és lapockagépes kondizás és vizitorna. Ezen felül jártam a pszichológushoz is, ami szintén van és igénybe vehető.

 

A dokit ritkán látja az ember, mert ugyan van vizit, de ugye a páciensek szanaszét mászkálnak a kezelésekre, úgy hogy leginkább akkor találkoztam az én ottani kezelőorvosommal, amikor valamiért beszélnem kellett vele. Vannak ápolók is, de ők is inkább azért, hogy segítsenek, ha kell valami, illetve ellátják azt a néhány beteget, aki nem tud lemenni az étkezdébe, vagy akiket kötözni kell. Éjjel is ügyelnek. Délután és hétvégeken nincsenek kezelések. Én a délután nagy részét a parkban töltöttem a többiekkel beszélgetve, meg sétálgatva, mert egész délután sütötte a szobát a nap, sötétítőfüggöny ellenére iszonyag meleg volt bent. Volt erkély, így este kinyitottuk az erkélyajtót, így legalább aludni lehetett. Amúgy egyszerű berendezésűek a szobák, de a szintén puritán fürdő mindegyikben bent van. Mindenkinek saját kulcsa van a szobához, és kap egy mágneskártyát, amivel ki tud menni a kapun, az intézeten kívülre, pl. vásárolni. Egy saroknyira volt egy Spar, onnan az ember be tudta szerezni, ha valamire szüksége volt. Este 10-ig lehetett kimenni, akkor az állandó portás zárta a bejáratot.

 

Voltak páciensek, akik mellett elszégyelltem néha magam, hogy mit panaszkodok, ők örülnének, ha tudnának annyira mozogni, mint én... Az idősebbek műtétek, kopás, stb. miatt volak főleg ott,a fiatalabbak jellemzően autó- vagy motorbaleset okán. Sokan évek óta jönnek rendszeresen, minden évben. Évente egyszer lehet igénybe venni, minimum 6 hónappal a kezelések befejezése után lehet kérni újra beutalást. Én elég hamar bekerültem, mert a friss műtötteket igyekeznek hamar behívni.

 

Eredmény: érezhetően könnyebben és jobban mozgok, hosszabb távot tudok sétálni, mint korábban. A lábam persze zsibbad, de talán kicsit kevésbé. A leszálló galván kezelést csak két hétig kaptam rá, mert először nem merte kiírni nekem a doki a visszereim miatt, de végül úgy döntött, mégis megpróbálhatom. Lehet, jó lett volna erre még pár hét, pár alkalom kezelés. Mondták, hogy igazán pár héttel a kezelések után lehet leginkább érezni a hatásukat, hát kíváncsi vagyok. Az ottani gyógytornász is adott itthonra is gyakorlatokat, úgy hogy most felváltva csinálom azt, meg a kórházi gyógytornász által összeállított gyakorlatsort. 

A doki meg a gyógytornász is javasolták nekem, hogy menjek jövőre is, hát ha tehetem, és kapok beutalót, akkor megyek. 

Amit még el kell mondanom, hogy orvosok, gyógytornászok, egyéb kezeléseket adók, ápolók, mindenki nagyon kedves és segítőkész volt, annak ellenére, hogy a hálapénz tilos, mindenhova ki is van írva. 
Akikkel találkoztam, mindenki különböző mértékű állapotjavulásról számolt be, szóval jó hely ez, annak ellenére, hogy szinte egy időutazás ott lenni.