Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2024.08.29 0 0 16027

Egy tartalmas hsz. a HM topikban az orosz videóval kapcsolatban.

Tibor:

"Nyilván aki komolyan űzi a kendot, harcművészetként, és csak a kendot, nem foglalkozik az ilyen videókkal.

Akit viszont általában a vívás érdekel, abban felmerülhet a kérdés, hogy ha eredetileg a shinai a fémkardot helyettesítő biztonságos gyakorlófegyverként jelent meg (kiegészítő edzésmódszerként), akkor manapság miért "eleve bukta" az, ha egy japán vívást gyakorló a japán kard paramétereinek megfelelő eszközt vesz a kezébe...

Az egyfajta objektív alap, hogy a történelem során használt eszközhöz a lehető legjobban hasonlító anyagú, felépítésű, súlypontú, tömegű, stb. eszközt használunk, és ahhoz igazítjuk a védőfelszerelést. A szabályok alakításánál meg nyilván az a legbiztosabb sarokpont, hogy én eltalálom az ellenfelet, de ő engem nem. Ezek a vívás egyetemes alapfeltételei, amelyek mentén igyekszik egy HEMA-s tapasztalatot gyűjteni. Az ilyen alapfeltételeket kimagyarázni (nálunk az nem találati felület, stb.) mindig kínos.

Személyes tapasztalatom, hogy a sport (olimpiai) vívókat sem nagyon érdekli a történelmi fegyverek használata (én azért nagyon élvezem az olimpiai kardvívást is a szablya mellett), de ők abszolút modern sportként tekintenek rá, nem harcművészetként.

A kendo szabályrendszere és hozzáállása sokkal harcszerűbb, a gyakorlói sem (csak) sportként tekintenek rá, ezért zavaró, ha a vívásukat hátrányosan érinti az eredeti eszköz.

Biztos vagyok abban is, hogy vannak olyanok a kendosok között (főleg a nem japánok), akik nem tisztán a harcművészet ösvényét járják, ahogy az mintaszerűen meg van írva, hanem kicsit földhözragadtabban, praktikusabban is kíváncsiak a fenti alapfeltételekre, esetleg úgy indult a karrierjük, hogy szamurájok akartak lenni.

Ezért lehet érdekes sokaknak ez a videó."

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (16026)