vakrepulo2 Creative Commons License 2024.08.26 0 0 31857

sziasztok

vélemény, tanácsok miatt járok erre, lsz , köszi előre is

nyár elején ráraktam egy vizórát a kerti slagra csekkolni hogy a feleségem mennyi vizet locsol el a leandereire

15m3

és a gyepet nem is öntözzük, így nem pázsitunk van hanem inkább sárga nyommezőnk, ha gyepet is akarok akkor a nyáron gondolom elmegy vagy 45 m3 viz ami kicsit gazdaságtalan hálózatból meg nem természettudatos

ezért fúrnom kell egy kutat (régen alföldön több ilyen ?norton? kutat fúrtunk apámmal az alföldön olyan 6-8 méteresek voltak, működtek, 2-3 fúrás táplált 1-2 tisza szórót, szóval valami emlékem van a dologról)

xv ker homok, a szomszédok, közeli utcákban mindenkinek 6-10 méter közti kútja van

pár éve poénból nekiálltam már akkor egy csigafúróval kb 5-6 méterig jutottam de meguntam meg akkor még nem volt 1értelmű a szabályozás, megijedtem, kivártam a lyuk betemetődött

na szóval a terv: 

- kézi csigafúróval és vezetékes víz segítségével fúrok, nincs iszapmedence, motoros erő  meg ilyesmi úri huncutságok

- első körbe lemegyek csigafúróval szárazon kézi erővel 6 méterig, oda berakok egy külső köppenycsövet részint a beomlás, részint a későbbi vizes fúrás miatt, hogy mikor vízzel fúrok, akkor ne vesszen el felfele jövet a víz és felhozza a száraz anyagot a felszínig, ezt a 6 méter csövet rögzítem, hogy ne tudjon lejebb esni

- ezután indulok a slaggal fúrni tovább, még kb 4 métert, valami fejet kóburálok rá, lehet a slag mellé rakok valami vékonyabb kpe/pvc  csövet vagy hasonlót hogy legyen egyenes tartása

- ha elértem a 10 métert, mindent kihúz és gyors beleeresztem a belső köppenycsövet aminek az első 4 métere réselt cső lesz. a vége lezárva egy kupakkal

- aprókavics beszór a külső és belső köppenycső közé

- közepébe beleejtem a 100 mm-es csőszivattyút és locsolok

na szóval egyszerű dolog ez messziről, de egyből jönnek a kérdések:

- a réselt csőre kívülről már nem kell szűrő ugye? a réselés megfelelően működik mint szűrő?

- a réselt cső végét zárjam le a kupakkal, vagy anélkül rakjam le, csak az utolsó fél métert töltsem fel nagyobb-közepesebb kaviccsal?

- milyen átmérőjű legyen a belső köppenycső amibe a 100mm-es csőszivattyú megy bele? 125? vagy nagyobb? (a külső köppenycső természetesen éppen hogy csak nagyobb lesz mint a belső köppenycső)

- hálózatos víz, ami kb 30-40 liter / perccel jön ki a vezetékből elég, lesz a vizes fúrásomra és hogy felhozza a hordalékot a 160-200-as külső köppenycsőben?

szóval tapasztalatlanság miatt van kérdésem rendesen :-)  

((((az alföldi kutak mások voltak ott csak vékony pvc csővek mentek le, sajátkezűleg fúróval lyuggatva és házi szűrő rátekerve, a végére valami tökös szivattyú rárakva))))

b verzió:  vékony csövet fúrok csak le és talaj álló szivattyúval szívatom meg. Igaz lehet, hogy a második módszer vízbiztosabb? hiszen ott vákum szívja össze a környékről a vizet, míg a csőszivattyúnál az összefolytat tólja csak ki a szivattyú, ha nem folyik elég gyorsan össze, akkor....... alapvetően az első módszer mellé raknám le a vogsom a szivattyú ár későbbi kopás és karbantartás miatt, meg téli légtelenítés leszerelés stb stb stb, szóval ha nincs jelentős különbség vízhozambiztonságban akkor az első módszer a b verzió csak a tartalék

bármi észrevételt szívesen fogadok, köszi

vakrep