- "Szláv nyelvekben a mássalhangzó torlódás"
- "Nem igaz !"
A mássalhangzók mai besorolása szerint igaz. Azonban én a mássalhangzókat két alcsoportra osztottam:
Hamis mássalhangzókra és valódi mássalhangzókra.
Az előbbi csoportba tartoznak azok, melyeket magánhangzó nélkül is könnyedén lehet "tartósan" is kiejteni, éppen úgy, mint a magánhangzókat: Z, S, SZ, ZS, R, F, H, V, ide sorolhatók a nem egészen tisztán (befejezetlenül) kiejtett L, M, N, NY, J.... Tehát valójában ezek is magánhangzók.
Az utóbbiak közé pedig kísérő hang nélkül kiejthetetlen mássalhangzókat sorolom, melyeket fizikai képtelenség kísérő hang nélkül vagy tartósan kiejteni: B, P, T, K, G, C, CS...
Mindkét csoportban vannak zöngések és zöngétlenek is.
Az igaz, hogy a zöngés valódi mássalhangzókat könnyebb kiejteni torlódás esetén
Azt vettem észre, hogy a szlávban a valódi mássalhangzók között legalább egy hamis található ott, ahol torlódásról beszélünk: STRBSKé-pleso (Csorba-tó)...
Ebben a szóban csak hamis mássalhangzó van: ZMRZLina. (fagylalt)
A magyarban is előfordul torlódás haNGZavar. De itt is két hamis mássalhangzó között van egy valódi.
Vagy a haNGTompító, ahol a két valódi előtt és után hosszan kiejthető hangok állnak.
Az igazi torlódás valahogy így nézne ki, ha pl. az S,R,S helyére mondjuk P,C,P, hangokat tennénk: PtCbPké-pleso.
Ez tényleg nyelvtörő hangsor...